RECENSIE: Iarla Ó Lionáird - Foxlight

Iarla O Lionaird – Foxlight
recensie cijfer 2011-09-27 De Ierse artiest Iarla O Lionaird is een van de meest begaafde vertolkers van de Sean-Nos traditie. De benaming refereert aan een combinatie van Ierse folkmuziek en volksdans. De muziekstijl is zo oud dat hij vandaag de dag het meest bestudeerd wordt in de Ierse universiteiten. Het is dan ook niet geheel toevallig dat Iarla O Lionaird een diploma van deze opleiding op zak heeft.

De zanger levert met Foxlight alweer zijn derde soloalbum in dit genre af. Eerdere projecten van de zanger focusten zich, onder de noemer van Afro Celt Sound System, op meer elektronische wereldmuziek. Deze cd is echter gevuld met voortreffelijke luisterliedjes. De simpele Middeleeuwse ritmes zijn doorspekt met violen, voorzichtige gitaren en zachte drumdeuntjes. Daar overheen galmt de stem van Iarla in het sprookjesachtige Keltisch.
Deze komt het beste tot zijn recht op de zeer langzame nummers. ‘Fainne Geal An Lae’ is opgebouwd vanuit een simpele akoestisch gitaarritme. De sprookjesachtig gezongen gedeelten van Iarla worden afgewisseld door aangename stukjes vioolmuziek. Naarmate het nummer voortduurt, tilt de artiest het met zijn sterke vocalen naar een hoogtepunt zonder het in wanhopig geschreeuw te laten stranden.

Het meer door piano ondersteunde nummer ‘Stay’ faalt hier helaas jammerlijk in. Tijdens het lied blijft Iarla eentonig zingen en lukt het hem nergens het lied daadwerkelijk op gang te brengen. Ook het ontbreken van solerende instrumentale gedeeltes draagt hieraan bij.

Iarla O Lionaird toont op Foxlight wederom aan een zeer sterke en unieke stem te hebben. De oud Ierse muziek, gecombineerd met het zweverige stemgeluid, maakt de liederen uitstekend om bij weg te dromen. Met name de rust die Iarla in al zijn nummers heeft ingebouwd maakt de muziek een genot om naar te luisteren. Aan de andere kant lukt het de zanger helaas nergens om zo’n sterke sfeer te creëren dat de plaat erom schreeuwt om nog vaak beluisterd te worden. Met een Iers thema rond de volgende editie van Eurosonic Noorderslag moet het raar gaan lopen wil deze artiest daar niet staan. Misschien dat hij dan deze cd net dat beetje extra mee weet te geven.
Recensent:Karst Jaarsma Artiest:Iarla Ó Lionáird Label:Proper American Records
Sabrina Malheiros – Dreaming

Sabrina Malheiros - DreamingDe muziekstijl bossa nova heeft, buiten haar eigen Braziliaanse vasteland,...

Sight For Sore Eyes - These Hands EP In een tijd waarin muziekgenres verzadigd raken aan invloeden, vermengen...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT