RECENSIE: Emalkay - Eclipse

[Emalkay] – [Eclipse]
recensie cijfer 2011-07-09 Een van de grote spelers in de dubstep is Emalkay, een producer en dj uit Birmingham, die bekend is geworden met het nummer 'When I Look At You' en daarnaast ook nog eens remixes maakte voor Pendulum, Faithless en Miike Snow. Zijn debuutalbum Eclipse, uitgebracht op het bekende dubstep label Dub Police, ligt nu in de winkels.

Met een echte klassieker als enige wapenfeit een album uitbrengen, dan kun je er niet omheen om dat nummer op je album te zetten. Helaas is 'When I Look At You' al enige jaren oud en komt het hier dus als de spreekwoordelijke mosterd na de maaltijd. Gelukkig staan er genoeg nummers met kwaliteit op het album die het geheel wel overeind houden. Dat begint meteen al bij het eerste nummer ‘Fabrication’. Een dubstep nummer wat sterk doet denken aan Prodigy en Pendulum. Maar ook 'Flesh & Bone', een meer drum ‘n‘ bass georiënteerd nummer, verderop op het album is erg lekker. Emalkay legt zich niet vast op dubstep alleen, want naast drum ‘n’ bass ligt zijn muziek vaak ook nog dicht bij triphop. Een redelijk breed en gevarieerd album dus, met als basis een flinke beat.

Helaas staan er ook enkele miskleunen op de cd, nummers die na verloop van tijd wel erg saai en traag blijken te zijn. Een nummer als 'Metropolis' lijkt met vier minuten dezelfde dubstep beat echte albumvulling. Dubstep beats zijn leuk, maar na verloop van tijd verwacht je ook enige actie. Ondanks de saaiere nummers en de aanwezigheid van enkele potentiële hitjes, met daarin de gebruikelijke irritant hoog gepitchte stemmen, is de algehele sfeer op het album wel lekker. Emalkay weet namelijk wel die duistere clubsfeer neer te zetten, een sfeer die haast inherent is aan de dubsteb en drum ‘n’ bass.

Het album dat wat duister begint eindigt echter met een fris nummer wat juist wat weg heeft van de muziek van Goldie. Dat nummer legt uiteindelijk de vinger op de zere plek. Emalkay heeft zonder twijfel de gave om goede muziek te maken, maar goede muziek is nog geen garantie voor een goed album. Op Eclipse mist duidelijk de samenhang. Emalkay zwabbert alle kanten op en levert daardoor jammer genoeg een product af wat geen recht doet aan zijn kwaliteiten als producer.
Recensent:Willem Swinkels Artiest:Emalkay Label:News
Box Codax - Hellabuster

Box Codax - Hellabuster Box Codax is een Schotse band, afkomstig uit Glasgow. De band bestaat uit...

And So I Watch You From Afar – Gangs

And So I Watch You From Afar - Gangs Twee jaar geleden debuteerden de Noord-Ierse postrockers van And So I Watch...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT