RECENSIE: Gomez - Whatever's On Your Mind

Gomez – Whatever’s On Your Mind
recensie cijfer 2011-06-28 Vaak gaat het mis als een band zelf een album produceert. Producers zijn er niet voor niets; ze grijpen in als een band dreigt te ontsporen en dat gebeurt nogal eens als die vakman er niet is. Maar Gomez bewijst met Whatever’s On Your Mind dat het wel degelijk mogelijk is om alles in eigen beheer te houden en toch een geweldige plaat neer te zetten.

Het zevende studioalbum van de band heeft een ideale feeling met de zeitgeist van nu. Een beetje wat Walking On A Dream van Empire Of The Sun twee jaar terug ook had. En het is niet voor niets dat Luke Steele van die band meedraaide met deze productie. Je hoort het gevoel terug.

Nu richtte Gomez zich altijd op een combinatie van legio genres. Van pop tot 80’s electro tot rock. Maar nog niet op deze slimme manier. Vanaf opener ‘Options’ tot afsluiter ‘X-Rays’ blijkt dat de band heel veel genres in een hedendaags jasje weet te hijsen, door zonder veel poeha slimme lijntjes te spannen onder de basis van de nummers.

Zo is ‘Options’ een typische zomersong anno 2011: een beetje edgy, maar wel heel losjes. De titelsong is echter een echte ballad, zoals Fleet Foxes en Band of Horses er al meer maakten.

Het middenstuk van het album (track 5, 6 en 7) is het sterkste punt. ‘The Place And The People’ is een popsong met lichte countrytrekjes. Heel licht komt de song tot wasdom, totdat een heel duidelijk op Britpop geënt refreintje een perfecte deining brengt in het nummer. Het eind in een pianogedragen outro is subliem. Ultiem zomers is het, zeker dankzij de geweldige samenzang, die het hele album een meerwaarde blijft. ‘Our Goodbye’ is wederom een schitterende ballad naar klassiek voorbeeld, gedragen door strijkers en lome drums.

‘Song In My Heart’ blijkt toch echter de absoluut beste song. Met elektronische beats, een beetje hoekige gitaarakkoorden die een eveneens elektronische ondertoon volgen en een op de beat geënte zang maken het couplet bijzonder interessant om te luisteren. Als het nummer vervolgens keurig naar een typisch Brits poprock-refrein wordt geleid, is het plaatje af. Dit is hoe veel meer indie-gerelateerde bands hun nummer zouden moeten maken. Niet te lastig, maar wel heel slim.

Dat is het verhaal van dit Whatever’s On Your Mind. Je moet er maar op komen, al is het zo vreemd niet allemaal. Een stukje durf en een snufje briljantheid maken dit een absoluut pronkstuk van Gomez.


Eerdere recensies van Gomez:
- 23-04-2009: A New Tide.
Recensent:Koen Nederhof Artiest:Gomez Label:Pias
Ralph de Jongh & Crazy Hearts – More than words

Ralph de Jongh & Crazy Hearts - More than WordsSolo werd Ralph de Jongh al ontdekt door nederblueslegende Harry Muskee. De...

Seasick Steve - You Can`t Teach An Old Dog New Tricks

Seasick Steve - You Can't Teach An Old Dog New Tricks De Amerikaanse Steven Gene Wold alias Seasick Steve , die jarenlang als...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT