RECENSIE: Yuck - Yuck

Yuck – Yuck
recensie cijfer 2011-04-24 Het internet mag dan schade aan de muziekindustrie (lees: cd-verkoop) toebrengen, puur vanuit het oogpunt van de muziekliefhebber is het online smullen geblazen. Niet alleen valt er overal (gratis) muziek te downloaden, ontdekkingen die op het web zijn gedaan, zouden zonder het web waarschijnlijk nooit hebben plaatsgevonden. Yuck is zo’n band die voor de volle honderd procent gebruik heeft gemaakt van de marketing mogelijkheden die het internet biedt. De leden zijn actieve bloggers, creëerden een online fanbase en hebben zichzelf vervolgens een weg naar platenlabel Fat Possum gesurft. Kortom, ze namen het heft in eigen handen en braken vrijwel volledig op eigen kracht door.

Om zoiets te presteren moet je van wanten weten. En niet alleen wat betreft online marketing, maar ook op het gebied van het maken van muziek is Yuck in staat zeer goed te presteren. Het selftitled debuutalbum van de band bestaat uit slimme, melodieuze popnummers in een stevige, door de jaren negentig beïnvloedde grunge/garagerock-verpakking. Yuck combineert elementen van 90’s bands zoals Dinosaur Jr. (grote gitaarmuren) met catchy refreintjes en dat pakt grotendeels erg goed uit. Albumopener ‘Get Away’ is een mooi eerste wapenfeit en zorgt voor een vliegende start. De pakkende gitaarriff van dit nummer wordt opgevolgd door ‘The Wall’, met slechts vier akkoorden de simpelste track op het album maar desalniettemin het snelle hoogtepunt.

Yuck heeft echter meer in huis dan explosieve gitaren. Voor de nodige afwisseling staan er een aantal down-tempo tracks op het album die misschien minder heftig, maar zeker niet minder indrukwekkend zijn. Zo wordt het zang- en schrijftalent uitgelicht in het prachtige ‘Suicide Policeman’ en bevat het ongelooflijk mooie ‘Shook Down’ een duidelijk hoorbare, maar tegelijkertijd onverklaarbare emotionale lading. Yuck bewijst herhaaldelijk een band te zijn die ondanks de overduidelijke invloeden geheel eigen muziek blijft maken en veel van die eigenheid zit ‘em in de teksten.

Yuck kent het eigen talent maar overschat dat misschien een beetje. Dat is in ieder geval de conclusie wanneer je de tracklist bekijkt. Voor een debuutalbum is deze met bijna vijftig minuten aan materiaal net iets te zwaar. Halverwege de plaat komen er een aantal slechts half goede nummers voorbij die het niveau van het album omlaag halen. Het is gelukkig maar een kleine smet op een verder erg goede eerste cd.
Recensent:Randy Timmers Artiest:Yuck Label:V2 Records
U.D.O. - Rev Raptor

U.D.O. - Rev RaptorDaar is ie dan eindelijk. U.D.O. brengt met Rev Raptor zijn dertiende...

Alamo Race Track – Unicorn Loves Deer

Alamo Race Track - Unicorn Loves Deer Cliché uitspraak: op goede dingen moet je lang wachten. Het slaat perfect op...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT