RECENSIE: Dub Colossus - Addis Through the Looking Glass

Dub Colossus – Addis through the looking glass
recensie cijfer 2011-04-04 De band tussen Ethiopië en Jamaica is al honderden jaren oud. Onder het bewind van Haile Selassie in Ethiopië ontstond er een grote culturele verwantschap tussen beide landen. Menig reggae artiest roept, ook tegenwoordig nog, hoe fantastisch deze dictator was, om hem vervolgens te zegenen. Niet geheel verrassend dus dat er nu een dub/reggae-album uit Ethiopië komt.

Onder leiding van Nick Page, oprichter van Steel Pulse en lid van Trans-Global Underground, werden verscheidene Ethiopische artiesten samengebracht. Onder de naam Dub Colossus resulteerde dit vervolgens in het zeer goede Addis Through The Looking Glass .

Opgenomen in een lekkende hut met het dagelijkse Afrikaanse leven vlak voor de deur klinkt de plaat vooral erg puur. Op de nummers komt een fantastische mix van hedendaagse Jamaicaanse reggae samen met de lange geschiedenis van Ethiopië. Zomerse reggaetonen worden afgewisseld met Afrikaanse klanken. Zo is een nummer als ‘Yeh Shimbraw Tir Tir’ geproduceerd in de beste traditie van Salif Keita. Terwijl verderop met ‘Satta Massagana’ een reggaenummer is gemaakt waar menig Jamaicaan voor zou tekenen.

Desondanks blijft de eenheid op Addis Through The Looking Glass goed bewaard. Originele instrumenten als de harp, fluit en saxofoon keren op elk nummer terug en weten hiermee een keurige rode lijn in de plaat aan te brengen.

De naam Dub Colossus doet deze formatie eigenlijk te weinig eer aan. Deze muziek is namelijk allesbehalve wat je van een gebruikelijk dubgroep verwacht. Addis Through The Looking Glass is een verrassende en originele reggaeplaat geworden, waarvan er tegenwoordig helaas te weinig gemaakt worden.

Op deze manier zal de relatie tussen Jamaica en Ethiopie nog lang bewaard blijven. Met een beetje geluk resulteert het zelfs ooit nog in een Europese tour, waarbij het beste van beide werelden samen op het podium staat.
Recensent:Karst Jaarsma Artiest:Dub Colossus Label:Rough Trade Distribution
Ancient Astronauts – Into Bass and Time

Ancient Astronauts - Into Bass and TimeModerne en oldskool hiphop, met invloeden uit de dub, reggae, drum ’n bass en...

Azymuth - Aurora

Azymuth - Aurora Azymuth is een Braziliaanse swing,samba band, die al sinds 1973 bestaat uit...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT