RECENSIE: The Rural Alberta Advantage - Departing

The Rural Alberta Advantage - Departing
recensie cijfer 2011-04-19 De Canadese indierockband The Rural Alberta Advantage wordt in 2005 opgericht en na een demo en een EP verschijnt in 2008 het debuutalbum Hometowns. Deze plaat wordt in eerste instantie in eigen beheer uitgebracht, maar een jaar na de oorspronkelijke release verschijnt het alsnog bij Saddle Creek. Ditzelfde label brengt nu ook de opvolger Departing uit. De distributie van deze plaat wordt in ons land geregeld door Munich.

The Rural Alberta Advantage trekt op Departing de lijn van Hometowns door en de band noemt het nieuwe album zelfs een “companion piece” van de debuutplaat. De folky indierock van het drietal heeft qua intensiteit en drive wel wat weg van de muziek van Arcade Fire, maar klinkt mede door het verschil in personele sterkte wel een stuk rauwer. De muziek van The Rural Alberta Advantage bestaat uit de volgende ingrediënten: uitstekend gitaarspel en gedreven zang van Nils Edenloff, stuwende drums van Paul Banwatt en vaak subtiele, maar desondanks essentiële keyboardpartijen van Amy Cole, die ook de achtergrondzang verzorgt.

Departing opent met het rustige ‘Two Lovers’ dat wel wat van The Decemberists weg heeft, maar dan in een lo-fi variant. Deze gelijkenis wordt deels veroorzaakt door de nasale stem van Edenloff, maar ook door de akoestische gitaar en de toetsen die in de achtergrond de song een zekere warmte verschaffen. ‘The Breakup’ is een stuk sneller en bevat heerlijk drumwerk en een mooie toetsenpartij. Het is echter vooral de overtuiging in de zang die het nummer net dat beetje extra geeft.

‘Muscle Relaxants’ is een gedreven, lekker rockende song en het gejaagde ‘Stamp’ is eveneens erg goed, vooral door de galopperende drums. Ook in het wat rustigere ‘North Star’ steelt drummer Banwatt overigens de show. Na de stevigere songs ‘Tornado ‘87’ en ‘Barnes’ Yard’ eindigt Departing met een tweetal vrij rustige folksongs. Hiervan is vooral de kale afsluiter ‘Good Night’ erg mooi, zeker als na anderhalve minuut die holle basdrum erbij komt. Ook ‘Coldest Days’ mag er echter zeker zijn.

Departing is een prachtige plaat die echter wel één belangrijk minpunt heeft en dat is de wat korte speelduur. Na iets meer dan een half uur heb je namelijk nog lang geen genoeg van The Rural Alberta Advantage.
Recensent:Eric Rijlaarsdam Artiest:The Rural Alberta Advantage Label:Saddle Creek
Colourmusic - My ____ is Pink

Colourmusic - My ______ is Pink Colourmusic ontstond als samenwerking tussen Ryan Hendrix uit Oklahoma en...

The Go! Team – Rolling Blackouts

The Go! Team - Rolling Blackouts De hoes van Rolling Blackouts , het nieuwe album van The Go! Team , maakt...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT