RECENSIE: Seth Lakeman - Hearts & Minds

Seth Lakeman – Hearts and minds
recensie cijfer 2011-03-19 Folk is tegenwoordig populair en dus schieten folk-acts als paddenstoelen uit de grond. Met collega’s Mumford & Suns als grote voorbeeld brengt Seth Lakeman ook een op folk geïnspireerde popplaat uit. Net zoals zijn beroemde collega’s combineert de singer-songwriter zijn goede looks met pure folk.

De multi-instrumentalist beheerst de kunst van het spelen van de viool, banjo en akoestische gitaar tot in de topjes. Na een zeer goed ontvangen debuutalbum brengt de artiest nu het vervolg uit: Hearts And Minds .

Waar de zanger op zijn debuut nog op eigen kracht pure folk speelde is het gros van deze nummers veel meer in de richting van de pop opgeschoven. Met producer Tchad Blake, welke gewerkt heeft met de Black Keys en Elvis Costello, op de toetsen zijn de folkinstrumenten gebruikt om de standaard nummers te ondersteunen.

Dat is ontzettend jammer. Nummers als ‘Tiny World’ en ‘Hard Working Man’ hebben een opbouw die goed werkt bij een normaal popnummer, maar die de charme van de folk helemaal onderuit haalt. De pure en bovenal akoestische instrumentaria zijn geen partij voor de commercieel klinkende opbouw. Tenslotte komt bij nog bij dat ook de bezongen onderwerpen weinig origineel en boeiend zijn.

Dat Seth weet dat het ook anders kan bewijzen sterke nummers als ‘Preacher’s Ghost’. Het dreigende en rustige nummer laat horen dat Lakeman niet zou moeten onderdoen voor de meesten van zijn collega’s. Jammer genoeg kan dit talent niet verder uitgewerkt worden op deze cd.

Hearts And Minds is een plaat met twee gezichten. De ene helft wordt opgevuld met oninspirerende nummers waarin Lakeman zich duidelijk niet thuis hoort te voelen. De andere helft daarentegen zijn de pure folk nummers waarop een man met passie voor zijn stijl aan de slag is. Jammer dat we daar niet meer van konden horen.
Recensent:Karst Jaarsma Artiest:Seth Lakeman Label:Rough Trade Distribution
Lykke Li – Wounded Rhymes

Lykke Li - Wounded RhymesHet gaat de laatste tijd goed met de Zweedse popmeisjes. Robyn verovert al...

Selah Sue - Selah Sue

Selah Sue - Selah Sue Als Nederlandse muziekliefhebbers niet van België houden om de geweldige...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT