RECENSIE: Eva Cassidy - Simply Eva

Eva Cassidy - Simply Eva
recensie cijfer 2011-03-09 Toen Eva Cassidy in 1996 op 33-jarige leeftijd aan kanker overleed, liet zij een grote hoeveelheid onuitgegeven materiaal achter. Gedurende haar leven werd namelijk alleen haar live-album Live At The Blues Alley uitgebracht. Ten tijde van het uitgeven van dit album, werd duidelijk dat Eva niet lang meer te leven had, waardoor zij nooit tijdens haar leven het succes heeft gekend dat haar albums kregen. Hoewel je zou vermoeden dat er in 15 jaar tijd toch wel ongeveer alles verschenen moet zijn, is Simply Eva toch weer een nieuwe interpretatie op het eerdere werk. Op het nieuwe album is Eva te horen met minimale ondersteuning van een gitaar of zelfs zonder die ene gitaar.

Wat je je als luisteraar gelijk afvraagt is: “Waar halen ze dit nou weer vandaan?” Bij het doorlezen van de bijgeleverde teksten van het album ontstaat het vermoeden dat het hier gaat om eerder uitgegeven materiaal, waarbij het instrumentarium in dit geval tijdens de productie is teruggebracht tot één gitaar. Op het album blijkt echter dat er soms toch ook andere tapes in omloop zijn, omdat Eva anders zingt dan op de eerdere albums. Het verhaal is echter complex: een deel van het album is een teruggebrachte (strip-down) versie van eerder uitgegeven werk. Ook zijn er nieuwe tapes gevonden, die een aanvulling vormen op het eerdere werk. Opvallend is dat juist de nieuw gevonden muziek het het beste doet. Bijvoorbeeld de nummers ‘At Last’ en ‘Woodstock’. Op het album is het nog niet uitgegeven ‘San Fransisco Bay Blues’ te horen, hetgeen niet het beste nummer van de cd is. ‘Over the Rainbow’ is mooier dan op eerdere uitgaven, door de eenvoud van het nummer. Covers zoals ‘Time After Time’ en ‘Kathy’s Song’ waren al eerder verschenen met groter arrangement en verliezen in de huidige versie wat ten opzichte van de eerdere uitgaven.

Het nieuwe album van Eva Cassidy vormt zeker een aanvulling op het eerdere werk, maar heeft niet het karakter van een 'heel nieuw album'. Tegelijk staan op dit album wel zo’n beetje de beste nummers, die Eva ooit heeft uitgegeven, op zijn puurst, maar is niet alles even goed. Het nieuwe album, dat in potentie een samenvatting van al het werk zou kunnen zijn geweest, is overall ten dele geslaagd.
Recensent:Erik Oudman Artiest:Eva Cassidy Label:AW Promotions
[various artists] – [Keizersnede]

Various - KeizersnedeStichting Promotie Amateurmuziek Nijmegen (PAN) verzorgt onder de naam PROEF!...

Basement Freaks – Something Freaky

Basement Freaks - Something Freaky Met de economie die plat ligt, is Griekenland niet meteen het land waar je...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT