RECENSIE: Pushking - The World as we Love It

Pushking – The World as we Love It
recensie cijfer 2011-01-22 Voor de heren van de Russische band Pushking was het een droom die uitkwam en voor een hoop fans van rockbands uit voornamelijk de jaren ’80 zal The World as we Love It een onverwacht cadeautje zijn. Negentien nummers, gemaakt door een muzikaal prima in orde band en gezongen door iconen als Alice Cooper, Paul Stanley (Kiss) en Billy Gibbons (ZZ Top). Al is het wel allemaal erg veilig.

Het is al een wonder op zich dat een Russische band – de heren komen uit St. Petersburg – zangers en muzikanten van een hele waslijst aan toonaangevende bands zo ver krijgt om op hun album te verschijnen. Wat dan weer niet verbaast is dat het album klinkt alsof er een tijdreisje is gemaakt, terug naar de tijd van glamrock, metal-ballads en strakke leren broeken.

Laten we daar meteen op inhaken: het is echt een tijdreis en dat is jammer. Met zo’n goede band (de heren draaien onder leiding van muzikaal brein Konstantin Shustarev al zestien jaar in wisselende samenstelling mee in het wereldje) en met zulke gastoptredens had er veel meer in het album gezeten als er een brug was geslagen tussen nu en toen. Jammer genoeg is het Pushking niet gelukt om de jaren 80 in een hedendaags sausje te dopen en ook de deelnemende rocklegendes blijven vasthouden aan hun al oude kunstje.

We krijgen dus negentien nummers lang een buffet van glamrock met ringende solo’s, snerpend hoge zang, vele laagjes doorzichtige muziek en zoetsappig pianospel voorgeschoteld. Het is te merken dat Pushking echt een monumentje heeft willen neerzetten. Voorheen wilden de heren nog wel eens een uitstapje naar punkrock of hardrock maken, maar die principes zijn overboord gegooid voor het hogere doel van een ultiem droomalbum.

Een monument moet echter grote hits bevatten en dat doet The World as we Love It niet. Alleen uptempo opener ‘Nightrider’ (met Gibbons) heeft wat eeuwigheidswaarde. Verder staan er best aardige nummers op – afsluiter ‘Kucarracha’ swingt en rock bijvoorbeeld lekker weg – maar nergens wordt het legendarisch. Dat geeft de luisteraar het gevoel dat hij stiekem naar een verzamelaar van weleer zit te luisteren en dat is heel erg zonde van een uniek idee en een zeldzame kans.

Het klinkt allemaal keurig op The World as we Love It, maar het wil net niet spatten. De plaat is te veilig. De kans dat de heren van Pushking zo’n project echter nog een keer mogen doen is uiteraard nihil. Voor fans van de muziek van Kiss en Toto is het album een aanrader, maar voor degene die de jaren 80 nu toch echt ontgroeid is, had er meer mogen gebeuren op deze plaat.
Recensent:Koen Nederhof Artiest:Pushking Label:Edel
Guido Belcanto – Ik Zou Mijn Hart Willen Weggeven </

Guido Belcanto - Ik Zou Mijn Hart Willen WeggevenDe meeste artiesten kunnen na 25 jaar in de muziekwereld netjes in een hokje...

[Boef en de Gelogeerde Aap] – [Wij Zijn]

Boef en de Gelogeerde Aap - Wij Zijn Boef en de Gelogeerde Aap werkten de afgelopen maanden intensief samen met...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT