RECENSIE: Lola Kite - Lights

Lola Kite - Lights
recensie cijfer 2011-01-11 Lola Kite is ontstaan als een van de vele projecten van Keez Groenteman, Jasper Verhulst en Bram Vervaet, maar inmiddels is de band uitgegroeid tot de hoofdactiviteit van het trio. De rolverdeling binnen Lola Kite is niet zo strak, maar Groenteman doet de leadzang, Verhulst, tevens bassist bij Moss, speelt vooral bas en Vervaet vooral gitaar. Daarnaast spelen ze alle drie op de verschillende synthesizers en samplers die de band gebruikt.

De muziek van Lola Kite laat zich het best omschrijven als melancholische indiepop met een flinke dosis elektronica. De band verwijst zelf naar Pink Floyd, Kraftwerk, Depeche Mode en Animal Collective en uw recensent zou daar graag OMD aan toe willen voegen. Ook doet de muziek op Lights bij vlagen wel wat aan Moss denken, iets wat gezien de dubbele betrekking van Verhulst natuurlijk niet zo vreemd is.

Lights opent met een leuk elektronisch riedeltje over een mooie, melancholische song. Na een tijdje wordt het toepasselijk getitelde ‘Numberone’ echter wat steviger met een stevige beat en een vrij harde gitaarpartij, al zit deze laatste wat achteraan in de mix. De uptempo single ‘Everything’s Better’ bevat een heerlijk orgeltje, een dito baslijn en een strakke beat en is bovendien erg catchy. Ook ‘Edie’ is een erg goed nummer, met vooral veel jaren ’80 elektronica. De beat gaat in de coupletten vooral rechtdoor, maar waaiert in het refrein geweldig uit.

‘The River’ en ‘Action’ zijn mooie melancholische nummers, al gaat bij de laatstgenoemde song het tempo wel een paar keer omhoog. ‘Different Story’ is een wat bombastische indiepopsong met veel galm op de zang, terwijl het hoekige ‘On Your Side’ nogal aan Depeche Mode doet denken. Halverwege deze track zit een erg goede, experimentele passage die bovendien vrij hard is. Ook het op een funky baslijntje gebaseerde ‘Rainbow At Night’ is vrij hard.

Het beste nummer op Lights is het lange ‘At The Gate’. Deze song begint rustig, maar wordt mooi opgebouwd en na ruim vier minuten knalt de gitaar er werkelijk in, samen met een Oosters aandoend keyboardmelodietje. In één woord geweldig.

Lola Kite was op basis van de single ‘Different Story’ al uitgeroepen tot 3FM Serious Talent en met Lights maken ze deze status meer dan waar.
Recensent:Eric Rijlaarsdam Artiest:Lola Kite Label:Excelsior Recordings
Heathers – Here, Not There

Heathers - Here, Not There Heathers is een duo dat bestaat uit de Ierse tweelingzusjes Ellie en Louise...

Britta Persson – Current Affair Medium Rare

Britta Persson - Current Affair Medium Rare Tot zo'n vijf jaar geleden hield de Zweedse Britta Persson zich...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT