RECENSIE: Ruben Hein - Loose Fit

[Ruben Hein] – [Loose Fit]
recensie cijfer 2010-12-05 Ruben Hein lijkt een onbekende naam, maar toch zal het werk van de pianist en zanger door velen al wel eens gehoord zijn. Ruben heeft namelijk piano gespeeld voor onder meer Renske Taminau, Benjamin Herman, Hans Teeuwen en Pete Philly & Perquisite.

Zijn eigen debuut album heet Loose Fit en opent met een van de meest swingende nummers die ik het afgelopen jaar heb mogen horen: 'Elefants'. Wat een fantastisch nummer is dat zeg! Dit nummer is de reden om dit album niet eerst geheel te luisteren maar gewoon direct aan te schaffen. Het nummer klinkt alsof er een big band van het niveau van New Cool Collective compleet uit zijn veter gaat. Helaas blijkt dit briljante eerste nummer niet representatief voor het vervolg van de cd. Hoewel het wel ontzettend jammer is dat de rest van de cd niet de kracht van het eerste nummer heeft moet gezegd worden dat het verder wel heel goede muziek is. De overige nummers bestaan namelijk uit meer ingetogen, fijn pianospel wat voorzien is van een rustig zingende Ruben Hein. Ergens halverwege 'Stand up, Speak Out' blijkt uit een piano solo wederom dat Hein zonder enige twijfel een heel goede jazz pianist is. Helaas is deze song niet direct kippenvelmuziek, maar weer gewoon zomaar een lekker nummertje. En dat is zo ongeveer het niveau wat verder terug te vinden is op de plaat. Het is overal muziek die wel lekker klinkt. Geen hitjes, geen rariteiten, gewoon goede jazz en soulmuziek met een mannenstem die zachtjes over het geluid van een piano heen zingt. Het grote pluspunt van deze verder niet verrassende cd is het lekkere warme geluid van Hein. Zijn rustige spel vormt samen met zijn stem een warm bad van muziek waarin je kunt onderdompelen. Alles loopt lekker in elkaar over in een soort soep van jazz en soul, ontspannend en prettig in het gehoor.

Zelden ben ik zo verliefd geweest op een enkel nummer en bleek de rest van de cd zo matig. Toch zal ik dit album nog wel eens op zetten, er is namelijk een niche voor deze cd. Het lijkt me een hele mooie cd om een feest of concert avondje mee af te sluiten. Nog één nummertje knallen en dan tot rust komen op lekkere piano en mooie zang. Dat de overige nummers dan niet meer individueel geluisterd worden, maar samen een muzikaal behang vormen in dat geval een compliment.
Recensent:Willem Swinkels Artiest:Ruben Hein Label:EMI Music
Depeche Mode – Tour Of The Universe: Barcelona 20/21.11.09

Depeche Mode - Tour of the UniverseTja, daar stonden we dan met een in waarde zwaar gedevalueerd ticket voor de...

The Dukes – Resilient Lovers

The Dukes - Resiliant Lovers Je moet het als band maar voor elkaar zien te krijgen: binnen een jaar na...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT