RECENSIE: Karen Malka - Lady of the Forest

Karen Malka – Lady of the Forest
recensie cijfer 2010-11-13 Als je aan Israël denkt, kan je bijna niet om de ellende in het land heen. Er is natuurlijk ook genoeg moois te ontdekken, maar doorgaans komen we niet verder dan de negatieve berichtgeving in de media. Dit beeld kan snel veranderen als je de stem van de Israëlische Karen Malka hoort.

Karen is sinds haar negentiende actief in de muziek en heeft in de afgelopen tien jaar veel ervaring opgedaan. Ze drumde, zong en danste in Tararam (Israëlisch antwoord op percussiegroep Stomp) en in 2003 richtte ze haar eigen Karen Malka Project op. In 2008 werd ze onderdeel van het Avishai Cohen Eastern Unit Project. Het werken met componist en bassist Avishai Cohen gaf haar het vertrouwen om zelf liedjes te schrijven en te zingen. Het resultaat hiervan is te horen op Lady of the Forest, wat haar debuut als solozangeres betekent.

De invloed van Avashai Cohen is op Lady of the Forest goed te horen. Buiten het feit dat hij als muzikant meespeelt, is de muziek (net als dat van Cohen) een mix van jazz met klanken uit Afrika, Amerika, Oost-Europa en het Midden-Oosten. Deze mix zorgt voor een tiental mooie rustgevende liedjes. De taal vormt waarschijnlijk een redelijke barrière, aangezien bijna het gehele album in het Hebreeuws gezongen is. De titels en de teksten staan echter in het Engels, waardoor je (in combinatie met de muziek) toch een goed idee krijgt waar het over gaat. Een goed voorbeeld hiervan is 'Come with Me', waar je met behulp van achtergrondzang en een keur aan instrumenten wordt meegetrokken in een Hebreeuws gebed.

Een betere titel had Karen Malka niet kunnen bedenken voor haar album. Het album Lady of the Forest klinkt als een mooie boswandeling. Op het zweverige 'Lady of the Forest' lokt Karen je met haar stem het bos in, om je vervolgens bij het sfeervolle en optimistische 'Have Faith' weer langzaam te laten gaan. Tussendoor word je gegrepen door de combinatie van de goede composities, uitheemse klanken en de mooie stem van Karen Malka. Je zou door de sound van Lady of the Forest haast vergeten dat er niet overal in de wereld rust en vrede heerst.
Recensent:Ruud de Zwart Artiest:Karen Malka Label:Ada Global
Solefald – Norrøn Livskunst

Solefald - Norron LivskunstAls er één band is die de conventies van black metal wel heel erg ging...

Poison Sun – Virtual Sin

Poison Sun - Virtual Sin Wanneer je de rauwe stem van zangeres Martina Frank van Poison Sun hoort...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT