RECENSIE: The Creole Choir of Cuba - Tande-La

The creole choir of cuba – Tande-la
recensie cijfer 2010-11-07 Het idee klinkt goed; vijf Cubaanse mannen en vijf vrouwen die oude slavenliederen zingen terwijl ze begeleid worden door simpele Afrikaanse ritmes. The Creole Choir of Cuba is rond deze opzet opgericht, de groep zingt verhalen van haar Afrikaanse volk dat via Haïti op Cuba belandde. Deze hele geschiedenis wordt in het Creools (de tweede taal van Cuba), Frans en andere talen verteld.

Op het eerste gezicht lijkt het hier ook om een nieuwe succesformule in de wereldmuziek te gaan. De prachtige Cubaanse stemmen gaan heerlijk samen met de simpele Afrikaanse drums. Met na drie nummers het prachtige gospelachtige nummer ‘Maroule’ lijkt er een heerlijk plaatje in handen te liggen. Een prachtige vrouwenstem zingt een heerlijke solo en wordt zachtjes begeleid door de rest van de groep.

Helaas wordt twee nummers later duidelijk dat The Creole Choir of Cuba ook niet meer is dan dit, geen enkel moment is er niemand aan het zingen en de Afrikaanse ritmes zijn jammer genoeg gereduceerd tot een enkele hele zachte djembé hier en daar. Het is ook rond dit moment dat luistergenot begint om te slaan naar irritatie, de meerstemmige zangpartijen beginnen na verloop van tijd zeer op de zenuwen te werken.

Tande-la lijkt op het eerste gezicht een schot in de roos, maar het concept heeft helaas te veel de nadruk gelegd op het in koor zingen. Enkele momenten van rust door middel van instrumentale nummers of compleet solo gezongen nummers hadden deze plaat gemakkelijk naar en vijf sterren niveau kunnen tillen. De muzikale kwaliteiten van de verschillende groepsleden zijn zeker sterk genoeg voor een vijf sterren plaat, desondanks kan het met 26 optredens in een maand tijd niet anders dan dat Creole Choir of Cuba straks ook in Nederland op handen gedragen wordt.
Recensent:Karst Jaarsma Artiest:The Creole Choir of Cuba Label:Rough Trade Records
Superchunk – Majesty Shredding

Superchunk - Majesty ShreddingHet getal negen lijkt heilig voor het nieuwe album van Superchunk genaamd...

White Widdow - White Widdow

White Widdow - White Widdow Australië is nu niet meteen een broeihaard van internationale topacts uit de...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT