RECENSIE: Edwyn Collins - Losing Sleep

Edwyn Collins – Losing Sleep
recensie cijfer 2010-10-09 Toen het noodlot in februari 2005 genadeloos toesloeg, leek het einde verhaal voor Edwyn Collins. De Schotse zanger achter de hit 'A Girl Like You' overleefde een dubbele hersenbloeding, maar raakte aan een kant verlamd. Dit had tot gevolg dat spreken, schrijven en het bespelen van een gitaar niet meer mogelijk waren. Wonder boven wonder wist Collins bijna volledig te herstellen en in 2007 kwam het zesde album Home Again uit. Hoewel het materiaal al opgenomen was voor de hersenbloedingen, mixte hij nadien samen met maatje Seb Lewsley de plaat.

Samen met Seb Lewsley besloot Collins aan een nieuw album te gaan werken. Losing Sleep moest een snel album worden. Waar Collins voorheen graag wat rustiger te werk ging, moest zowel de muziek als het opnemen snel zijn. Om dit te bewerkstelligen werden verschillende gastmuzikanten uitgenodigd. Mensen als Johnny Marr (The Smiths) en Ryan Jarman (The Cribs) leveren op Losing Sleep hun bijdrage.

Op Losing Sleep doet Collins in twaalf nummers levenslustig verslag van zijn breekbaarheid, hoop en twijfel. Dat was vaak wel anders op het eerdere werk. Ondanks de lading in de songs is de muziek niet minder catchy. Opener en single 'Losing Sleep' bijvoorbeeld blijft dagen in je hoofd hangen. Of wat te denken van het net zo soulvolle 'Do it Again' (met Franz Ferdinand`s Nick McCarthy en Alex Kapranos). Dat de stem van Edwyn Collins ook prima samengaat met rustige pop hoor je bij 'It Dawns On Me', waar hij samen werkt met Romeo Stodart (The Magic Numbers). Als klap op de vuurpijl neemt Collins voor 'All My Days' en 'Searching for the Truth' gas terug. Dit zijn hele ontwapenende songs waarbij opvalt dat de stem van Collins beter is geworden.

Met het aanstekelijke Losing Sleep meldt Edwyn Collins zich weer aan het front en hopelijk blijft hij daar nog een tijdje.
Recensent:Ruud de Zwart Artiest:Edwyn Collins Label:Cooperative Music
The Gracious Few – The Gracious Few

The Gracious Few - The Gracious FewToen de leden van Live in 2009 om uiteenlopende redenen besloten uit elkaar...

Skunk Anansie - Wonderlustre

Skunk Anansie - Wonderlustre Het Verenigd Koninkrijk is sinds de jaren zestig en zelfs ver daarvoor,...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT