RECENSIE: Midnight Juggernauts - The Crystal Axis

Midnight Juggernauts – The Crystal Axis
recensie cijfer 2010-10-11 Twee jaar geleden maakten we via Dystopia voor het eerst kennis met Midnight Juggernauts. Op dit debuutalbum combineerde de Australische band rock met ELO-achtige synthesizerpartijen, een strakke beat en van Justice geleende baslijnen. De opvolger van Dystopia heeft de titel The Crystal Axis meegekregen. Het nieuwe album ligt muzikaal gezien min of meer in het verlengde van het debuut, maar klinkt toch ook anders. Het accent is meer op de synthrock komen te liggen en minder op de lekkere baslijnen en de beat.

Na het Tubular Bells-achtige intro ‘Induco’ opent The Crystal Axis met de vrij donkere synthrock van ‘Vital Signs’. Het spacey instrumentale intermezzo halverwege deze track is volledig in lijn met de albumtitel, die zo uit een science fiction boek afkomstig had kunnen zijn.

‘Lifeblood Flow’ is een somber aandoend synthpopnummer met een vrij volle productie. Sowieso zit in het hele album weinig lucht. Alles is productioneel volledig dichtgesmeerd en daardoor heeft de muziek soms iets verstikkends. Dit geldt overigens vooral voor het eerste deel van het album. Vanaf track nummer zes, ‘The Great Beyond’, wordt de toonzetting iets lichter, al blijft de productie overvol. De tweede helft van The Crystal Axis is hierdoor een stuk sterker dan de eerste helft.

‘The Great Beyond’ is een prima nummer, met hoge samenzang in het refrein, die sterk aan de jaren ’70 refereert. Dit laatste geldt nog sterker voor ‘Cannibal Freeway’, dat met een klein beetje fantasie zo op ELO’s bekendste plaat Out Of The Blue had kunnen staan. Het swingende ‘Virago’ is eigenlijk de enige track op The Crystal Axis waarin we duidelijk dance-invloeden terughoren die op het vorige album nog zo’n prominente rol speelden. ‘Dynasty’ wordt vooral gekenmerkt door het leuke synthesizerloopje en de Bowie-achtige zang.

The Crystal Axis is helaas niet zo goed als zijn voorganger Dystopia. De muzikale ingrediënten zijn ongeveer hetzelfde, maar ze zijn in een andere verhouding gebruikt en dit levert een wat mindere plaat op.


Eerdere recensies van Midnight Juggernauts:
- 11-07-2008: Dystopia.
Recensent:Eric Rijlaarsdam Artiest:Midnight Juggernauts Label:Ada Global
Alarma Man – Love Forever

Alarma Man - Love ForeverBij Zweden denk je al snel aan ABBA, Ikea, een raciale schutter in Malmö,...

Kingfisher Sky - Skin Of The Earth

KingFisher Sky - Skin of the Earth Het verhaal van het Nederlandse Kingfisher Sky begint in 2001. Ivar de...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT