RECENSIE: Aloe Blacc - Good Things

Aloe Blacc – Good Things
recensie cijfer 2010-08-26 Aloe Blacc begon zijn muziekcarrière als onderdeel van het duo Emanon in 1995. Oldschool hiphop, met muzikale en melodieuze beats. In 2006 gooide Blacc het bij zijn solodebuut over een andere boeg. Op Shine Through was Blacc op zoek naar een eigen solo sound. Dat was niet zo’n succes. Het werd een totaal niet relaxte R&B-achtige plaat en hij leek vooral de weg kwijt. Nu, ruim vier jaar later, staat Aloe Blacc echter voor een doorbraak. Stones Throw records brengt ook zijn tweede soloplaat uit, Good Things, en ‘I Need A Dollar’, de eerste single , is één van de beste singles van dit jaar. Het nummer is tevens de soundtrack van de Amerikaanse tv-serie “How To Make It In America” en het lijkt een kwestie van tijd voordat de wereld aan zijn voeten ligt. Op Good Things laat Blacc horen dat hij zijn eigen sound gevonden heeft. De soul zit tot in zijn kleine teen en dat moet en zal iedereen weten.

De plaat opent op zijn hoogtepunt. Zoals gezegd is ‘I Need A Dollar’ één van de beste singles van dit jaar. Een heerlijke pianoloop, een partij blazers, de warme stem van Blacc en het verhaal van een jonge Amerikaan die zijn brood moet verdienen. De titeltrack is vervolgens een opgewekt zomers soulnummer. Blacc laat al doorschemeren ook niet vies te zijn van een beetje funk. Nog voordat de wolken zijn weggetrokken en de zon er door lijkt te komen, is er echter onweer op komst. ‘Take Me Back’ is een erg donkere en sfeervolle track. Het refrein, dat bestaat uit het christelijke gebed "Now I lay me down to sleep", draagt bij aan die sfeer.

Dan is er gelukkig een meisje in de buurt die Blacc weer aan het lachen maakt in het nummer ‘You Make Me Smile’. Heel veel zoeter wordt het niet. In het nummer ‘Politician’ neemt de funk de overhand. Het voor funk zo typerende gitaarrifje is prominent aanwezig, maar ook de blaassectie laat van zich horen. Met name in het refrein wordt je uit je stoel geblazen. De funk bereikt zijn toppunt in het nummer ‘Hey Brother’, dat ook 30 á 40 jaar terug geschreven had kunnen zijn. Blacc maakt er geen geheim van dat hij een gevoelige jongen is. De hele plaat straalt het uit. Het toppunt is echter het nummer ‘Momma Hold My Hand’, dat gezien de titel geen uitleg behoeft.

Dat Blacc de nodige muzikale bagage heeft, moge na het beluisteren van deze plaat duidelijk zijn. Toch ben ik blij verrast als ik in het refrein van ‘Femme Fatale’, het refrein van The Velvet Underground’s ‘Femme Fatale’ uit 1967 terug hoor. Zo anders en toch zo herkenbaar. Tot slot is het nummer ‘Green Lights’ nog het vermelden waard. Een heerlijk relaxte track en dat is precies zoals Blacc zich hier voelt. Hij zweeft door het leven in zijn luchtballon en wordt niet gehinderd door verkeerslichten die op rood staan of door ander oponthoud.

Ik zou nog twee pagina’s door kunnen schrijven over deze nieuwe plaat van Aloe Blacc, maar je kan ‘m beter zelf eens gaan luisteren. Good Things is een sfeervolle soulplaat met een positive vibe, waarop levensverhalen worden verteld en bij de muzikale begeleiding een perfecte balans tussen soul, funk en pop gevonden is. Van deze man gaan we nog veel meer horen. Aloe Blacc is live te zien in Paradiso (29 september, Amsterdam) en Rotown ( 30 september, Rotterdam)
Recensent:Rogier Bennink Artiest:Aloe Blacc Label:Stones Throw
Eels – Tomorrow Morning

Eels - Tomorrow MorningAls Mark Everett’s muziek zijn stemming weerspiegelt, gaat het gelukkig een...

PVT – Church With No Magic

PVT - Church With No Magic Omdat een Amerikaanse band genaamd Pivot met een rechtszaak dreigt, besluit...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT