RECENSIE: Nick Waterhouse - Never Twice

Waterhouse
recensie cijfer 2016-10-21 Retromeester Nick Waterhouse waagt zich al enige jaren aan muzikaal grensoverschrijdend werk. Rhythm & blues, soul, jazz en rock-‘n-roll, deze artiest verft overduidelijk met meerdere kwasten. En zijn producties stoppen niet bij het maken van zijn eigen platen. Zo produceerde hij al eens in dienst van garagerocker Ty Segall en de Californische surfrockband the Allah-Las. Waterhouse zoekt zoals gezegd graag de grenzen van zijn creativiteit op, zoals hij op debuutplaat Time’s All Gone uit 2012 en opvolger Holly uit 2014 ons op zeer verdienstelijke wijze liet horen. Voor zijn nieuwste troef, Never Twice, valt de Amerikaan echter weer terug op de sound van de vintage fifties R&B.

Het swingende orgelgeluid, de fijne achtergrondkoortjes en de schurende snerpende vocalen van Nick Waterhouse himself zijn de voornaamste ingrediënten van plaatopener ‘It’s Time’. Waterhouse op z’n best. ‘I Had Some Money (But I Spent It)’ houdt dat tempo en niveau moeiteloos vast, met een glansrol voor de heerlijke blazers, incluis de saxofoonsolo. ‘Straight Love Affair’ klinkt vervolgens alsof Waterhouse zijn zang over een verloren opname van Booker T. & the MG’s heeft opgenomen. En dat is een louter complimenteus bedoeld. De wijze waarop de artiest de sound van vervlogen tijden weet te benaderen, is jaloersmakend. Het is één van de redenen waarom hij zoveel lof weet te kweken voor zijn producerswerk.

Terug naar zijn eigen muziek. Want na drie catchy en orkestraal rijke songs, wacht ‘Stanyan Street’, een spannend jazzy, bijna filmisch lied die uitmondt in een magnifiek minutenlang samenspel tussen piano, fluit en zuidelijke ritmes. En Waterhouse heeft nóg meer hoogtepunten voor ons in petto. Wat te denken van ‘Katchi’, een duet met die andere vintage soulsensatie Leon Bridges. Of ‘Tracy’, een overduidelijke knipoog en ode aan Ray Charles. Na het ietwat langdradig muzikaal intermezzo ‘Lucky One’, sluit de plaat af met ‘LA Turnaround’, een vrolijk doch kritisch nummer over de geboortestad van Waterhouse.

De keuze om zijn nieuwe plaat qua sound wat meer eenduidig te houden, pakt uitstekend uit voor Nick Waterhouse. Never Twice laat zich gelden als een buitengewoon knap album, met een bewonderenswaardige benadering van de vintage R&B. Never Twice is bovendien zo’n plaat die met elke toerbeurt aan kracht wint. Perfect in balans, fraai geproduceerd en bovenal een verzameling voortreffelijke liedjes.
Recensent:Doron Ketelaars Artiest:Nick Waterhouse Label:Stones Throw
Cover Dynamite Blues Band - Kill Me With Your Love

Dynamite Blues Band - Kill Me With Your LoveAlvorens je een fysiek album opzet (ja er zijn nog mensen die dat doen)...

Cover Luke Winslow King - I`m Glad Trouble Don`t Last Always

Luke Winslow King - I`m Glad Trouble Don`t Last Always De uit New Orleans afkomstige Luke Winslow-King ademt in zijn muziek de...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT