RECENSIE: Joyce & Donato - Aquarius

Joyce & Donato – Aquarius
recensie cijfer 2010-05-13 Joyce is een van de bekendste zangeressen van heel Brazilië en heeft sinds het uitbrengen van haar solo album in 1968 al meer dan twintig platen op de markt gebracht. João Donato is een producer en pianist die ook al jarenlang meedraait in de Bossa Nova scene en voor verscheidene grootheden geproduceerd heeft. Samen brachten ze onlangs een album uit, Aquarius getiteld. Het album was eerder al exclusief uitgebracht voor de Japanse markt, maar de platenmaatschappij beoogde nu de tijd rijp om de plaat wereldwijd uit te gaan brengen. Aquarius is de Latijnse benaming van het sterrenbeeld waterman, een erg aparte titel voor een Braziliaans album waar helaas ook nergens een verklaring voor gegeven wordt.

De muziek op de plaat brengt een bezoek aan alle jazz gerelateerde muziekvarianten in de wereld, maar weet zich sterk verankerd in een samensmelting tussen de jazz en de Bossa Nova. De stuk voor stuk rustige nummers brengen het neuzelende gezang van Joyce en de rustige pianoritmes van Donato in keurige harmonie samen. Enkele keren gaat Joyce over de grens van het dragelijke heen en weet ze met haar uithalen nummers als ‘E Passa o Carrossel’ net te ontdoen van hun potentiële kracht. De mooiste momenten vinden plaats op nummers waar naast het piano gejengel van Donato en het geneuzel van Joyce ruimte is ingeruimd voor een solo van een trompet, saxofoon of ander blaasinstrument.

Zoals zo vaak met Bossa Nova albums is ook Aquarius weer eentje van het type dat nergens het niveau van achtergrond muziek in de eetzaal overstijgt. Het blijft dan de vraag of dat nou typisch Bossa Nova is en dat dit juist de kracht van de cd is of dat de plaat hiermee net niet interessant genoeg is om de aanschaf ervan te overwegen. Ik zou het laatste adviseren.
Recensent:Karst Jaarsma Artiest:Joyce & Donato Label:Farout Recordings
Olin’s Rose – Tales from a Soul

Olin's Rose - Tales From a Soul OIin’s Rose is een band uit Maastricht. Net zoals Maastricht waarschijnlijk...

Artist Vs. Poet – Favorite Fix

Artist vs Poet - Favorite Fix Artist Vs. Poet werd in 2007 gevormd nadat huidige zanger Tarcy Thomason...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT