RECENSIE: Reverend Peyton's Big Damn Band - The Wages

The Reverend Peyton’s Big Damn Band – The Wages
recensie cijfer 2010-05-17 Zin in een portie heerlijke en eerlijke bluegrass, swing, country & western, folk en blues? Schaf dan The Wages aan. Wederom klinkt The Reverend Peyton’s Big Damn Band als een mix van oude helden als Bill Monroe, Stringbean, Woody Guthrie, Robert Johnson en Roy Acuff en (relatieve) jongelingen als Björn Berge, Southern Culture On The Skids, Deltahead en Les Claypool van Primus in een jolige country-bui. Origineel? Niet echt. Maar overtuigen doet het wel. Buckle up en jee-haa!

Vergeleken met voorganger The Whole Fam Damnily [sic] (2008) komt de Eerwaarde Peyton, samen met zijn vrouw Breezy en zijn verre neef Aaron Persinger, deze keer wat voller en krachtiger uit de hoek. Van een gelikte en ongenuanceerde bedoeling is echter allerminst sprake. Hoe dan ook, de energieke opener ‘Corn Bred Corn Fed’ en wat verderop ook de up-tempo tracks ‘Clap Your Hands’, ‘Everything’s Raising’ en ‘What Go Around Come Around’ maken stilzitten schier onmogelijk. De hierdoorheen geweven wat langzamere songs, ‘Redbuds’ en ‘Sure Feels Like Rain’, zijn al even smakelijk en aanstekelijk.

Een kritischere eindregie had The Wages overigens nog sterker gemaakt. Het middenstuk kent nu immers een dipje omdat het gevoel van herhaling ietwat de kop op steekt. Met ‘That Train Song’, een footstomper van jewelste, blaast het trio die paar sluimerwolkjes echter al snel weer helemaal weg. Samen met het heerlijk achteroverleunende ‘Lick Creek Road’, de sing-a-long ‘Just Getting By’ en de ultieme dans-anthems ‘Ft. Wayne Zoo’ en ‘Two Bottles Of Wine’ (met Jason Webley) vormt de staart zodoende zelfs een nog boeiender geheel dan de al niet mis te verstane kop.

Hopelijk krijgen veel boekers dit schijfje in handen, want voor een stomende country-dansfuif en/of een vrolijk drinkgelag is de muziek van The Reverend Peyton’s Big Damn Band uitermate geschikt. Maar ook thuis op de bank, of, nog beter, in de hangmat of de schommelstoel op de veranda is het genieten geblazen van dit trio; de instrumentatie en composities kennen immers genoeg subtiliteiten en tekstueel zit een en ander ook clever in elkaar.
Recensent:Cyrille Bloemers Artiest:Reverend Peyton's Big Damn Band Label:Side One Dummy Records
Heat Fetish – The Bled

The Bled - Heat FetishHet was even stil rondom The Bled , maar dat was volgens de woestelingen uit...

Dead Meadow - Three Kings

Dead Meadow - Three Things Dat liveplaten zelden tot nooit werkelijk iets toevoegen aan het genre van...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT