RECENSIE: Chapelier Fou - 613

Chapelier Fou – 613
recensie cijfer 2010-04-15 Een samenspel tussen klassieke muziek en elektronica is allesbehalve een alledaagse samenwerking. Op het eerste gezicht klinkt deze combo ook niet als een succes gegarandeerd formule. De Franse producer Chapelier Fou doet op zijn debuutalbum echter een poging om deze smeltkroes naar nooit eerder bereikte hoogtepunten te brengen. Op een of andere zeer onduidelijke manier schijnt de titel van de plaat, 613 , naar een handgranaat te verwijzen. Net zoals een granaat is ook bij deze plaat het beoogde effect om iedereen die er mee in aanraking komt keihard weg te blazen. Weggeblazen wordt je niet, maar 613 is zeker een aangename cd met luistermuziekjes geworden.

De lekkere en bovenal rustige elektro deuntjes worden door de multi-instrumentalist Chapelier Fou opgesierd met enkele zeer uiteenlopende instrumenten. Op verschillende nummers horen we de gitaar, de cello en zelfs een bouzouki langskomen. Hoogtepunt is de, ook voor klassieke muziek beeld bepalende, viool. Op nummers als ‘Secret handshake’ beland je als luisteraar door deze viool op een heerlijk rustige reis door dromenland. Deze zelfde viool heeft op nummers als ‘Elle est l’eau qui fait le torrent’ juist een iets meer opzwepend karakter. Enige momenten waarop Chapelier afwijkt van zijn zelf opgeroepen sprookjessfeer zijn het drietal nummers waarop de producer ook vocalen heeft geplaatst bij de nummers. Dit zijn de punten waarop 613 van een meer dan aangenaam muziekje transformeert naar een ietwat psychedelisch bak geluid die tegen de irritatiegrens aanschuurt.

Deze momenten zijn echter zeldzaam en over de gehele linie gesproken levert Chapelier een zeer aangename en vernieuwde debuutplaat uit. Met een beetje geluk gaan we, om maar eens een open deur in te trappen, de teller van het aantal keren dat 613 gedraaid is binnen afzienbare tijd op 613 zetten.
Recensent:Karst Jaarsma Artiest:Chapelier Fou Label:Different Records / Pias
Crime In Stereo - I Was Trying To Describe You To Someone

Crime in Stereo - I Was Trying To Describe You To SomeoneGegarandeerd staat er ergens een hardcore-purist, fan van het eerste uur te...

Judith Owen – The Beautiful Damage Collection

Judith Owen - The Beautiful Damage Collection The Beautiful Damage Collection heet het zesde album van Judith Owen . Dat...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT