RECENSIE: Matt & Kim - Sidewalks

Matt & Kim – Sidewalks
recensie cijfer 2011-02-28 Wie in 2010 op het Belgische Pukkelpop de moeite nam om een kijkje te nemen bij het optreden van Matt & Kim , moet haast wel gegrepen zijn door de energie van dit duo uit Brooklyn. Muzikaal gezien was het misschien niet hoogstaand, vermakelijk was het zeker. Het enthousiasme spatte er vanaf en er ontstond een klein feestje in de Marque.

Vanaf 2004 vormen Matt Johnson & Kim Schifino een indiepop-duo. Een vreemd idee als je weet dat ze tot die tijd nog nooit de drums of toetsen hadden beroerd. Matt begon met de zang en verzon simpele deuntjes op de synthesizer die vaak met een hand te spelen waren. Kim beukte er flink op los op haar drums. In 2006 leverde het Matt & Kim hun gelijknamige debuutalbum op. Hoewel dat album redelijk aan de wereld voorbij ging, deed opvolger Grand het stukken beter. Met het aanstekelijke ‘Daylight’ scoorde ze zowaar een hit in de US. De single was onder meer te horen in een spotje van Bacardi en in een paar grote videogames. De clip van 'Daylight' werd zelfs meer dan 6 miljoen keer bekeken op youtube.

In november 2010 bracht het duo in de US hun derde album Sidewalks uit en deze zal 21 maart in Europa verschijnen. Het album is geproduceerd door Ben Allen (Gnarls Barkley, Christina Aguilera) en Oliver Straus (o.a. Mike Posner). Samen creëerden ze een album wat gladder klinkt dan de voorgangers. Waar het materiaal tijdens de optredens rauw en lo-fi is, klinkt het op Sidewalks voornamelijk gepolijst en opgevuld. De effecten zijn niet van de lucht. De drums van Kim en de melodietjes van Matt klinken als samples. Luister bijvoorbeeld maar eens naar de R&B van 'Block After Block' en de single 'Cameras'. Of naar de volle electropop van 'Wires'. Gelukkig is er hier en daar nog wel wat van het lo-fi karakter te horen. Neem bijvoorbeeld de drammerige drums bij 'Silver Tiles' of het overdreven simpele refreintje van 'AM/FM Sound'.

Het materiaal op Sidewalks is minder rauw dan op de eerdere albums. Hierdoor ontbreekt helaas de energie en het enthousiasme van de optredens. Toch werken de pakkende poptunes van Matt & Kim aanstekelijk. Je moet een groot chagrijn zijn, wil er geen klein glimlachje ontstaan bij het horen van deze eenvoudige electropop.
Recensent:Ruud de Zwart Artiest:Matt & Kim Label:Different Records / Pias
Joan As Policewoman – The Deep Field

Joan As Policewoman - The Deep FieldAls een priesteres. Zo ongeveer ziet Joan Wasser eruit op de voorkant van het...

Crystal Fighters – Star Of Love

Crystal Fighters - Star of Love Naar eigen zeggen haalde de Spaans/Brits/Amerikaanse band Crystal Fighters...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT