RECENSIE: The Q4 - Sound Surroundings

[The Q4] – [Sound Surroundings]
recensie cijfer 2010-02-22 Ik hoef het niet onder stoelen of banken te steken; het debuutalbum van Arts the Beatdoctor, getiteld Transitions is een van mijn favoriete cd’s. Reikhalzend keek ik dan ook uit naar een nieuw product van deze producer/dj/componist. De EP Progressions kon mijn honger naar meer echter niet stillen en zodoende werd mijn geduld dus nog even op de proef gesteld.

Gelukkig is eer een nieuw project uitgebracht. Samen met STW en SENSE vormt Arts het niet complete kwartet The Q4. Lid nummer 4, Mr Digits heeft namelijk slechts enkele maanden deel uitgemaakt van The Q4. De drie overgebleven heren hebben in ieder geval dezelfde werkwijze. Men neme een stuk muziek. Knip dit in elementaire brokjes, op een dusdanige manier dat je haast individuele noten over houdt. Plak deze noten in de gewenste volgorde aan elkaar en zorg ervoor dat het geen kunstmatig, maar juist een organisch geluid ontstaat. Tikjes horen bij LP’s en dus ook bij de samples van the Q4.

De muziek die hier uit voortvloeit doet denken aan DJ Shadow’s Endtroducing, of muziek van Dj Krush. Melodische instrumentale hiphop, die neigt naar een jazzy sound. De eerste twee nummers van de cd Sound Surroundings zijn inderdaad lekker warm en jazzy. Het derde nummer ‘Oscuros Angeles’ klinkt ondanks de warme stem wat harder. Een van de beste nummers van de cd is dan weer ‘Demagogues’ met Pax, een van de mannen van het Kyteman hiphop orchestra. Het product is net als de gastbijdrage van Unorthadox sfeervolle en warme muziek waarbij de vocalist op de achtergrond staat, daar waar de gastbijdrage van Terryman juist weer wat harder is. Een duidelijk voorbeeld van de reden dat gastvocalisten niet altijd nodig zijn is ‘Split Personality PT II’. Soms verteld de muziek zijn eigen verhaal en is het gewoon niet nodig om daar een stem overheen te zetten.

Er wordt te weinig instrumentale hiphop gemaakt en gelukkig brengt het trio the Q4 hier verandering in. En zonder de gerenommeerde vocalisten tekort te hoeven doen is het voor mij duidelijk dat de instrumentale nummers verreweg het beste zijn op deze cd. The Q4 is doorgegaan daar waar Arts the Beatdoctor gebleven was en dat is een goede zaak. Verwacht echter niet de cohesie van zijn debuutalbum. Door de samenwerking gaat de muziek meerdere kanten op, maar dat is begrijpelijk gezien het feit dat er drie kapiteins op een schip zitten. Dat het meer en beter kan is een gegeven, maar dat neemt niet weg dat er een uitmuntend product is afgeleverd wat zelfs kan wedijveren met grote buitenlandse namen.
Recensent:Willem Swinkels Artiest:The Q4 Label:Project Mooncircle
Acrassicauda – Only the dead see the end of the war

Accrasicauda - Only The Dead See The End Of The WarVoor wie de dvd Heavy Metal In Baghdad heeft gezien is Acrassicauda geen...

Lostprophets – The Betrayes

Lostprophets - The Betrayed Maar liefst vier jaar hebben we moeten wachten op The Betrayed , het nieuwe...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT