RECENSIE: Distain - Anthology 1992 - 2010

!distain – Anthology (1992 – 2010)
recensie cijfer 2010-03-23 De Duitse band !distain wordt in 1992 opgericht door Alexander Braun, Oliver Faig en Sebastian von Wyschetzki. In 2003 vertrekken Faig en Von Wyschetzki om voor zichzelf te beginnen. Braun gaat samenwerken met Manfred Thomaser en anno 2010 maken deze twee heren nog steeds samen muziek onder de naam !distain.

Op Anthology (1992 – 2010) zijn de beste tracks van !distain verzameld. De nummers staan in chronologische volgorde en de cd begint dus met drie tracks van het debuutalbum Cement Garden uit 1995. De band klinkt hier als een light-versie van Depeche Mode in haar beginjaren. Waar de sound van deze band door de tijd steeds serieuzer is geworden, gaat !distain echter meer richting goedkope elektronische muziek. In ‘Remote Control’, afkomstig van het tweede album li:quid uit 1996, zijn duidelijke invloeden uit de Eurodance te horen.

Dezelfde invloed is hoorbaar in de tracks van album nummer drie, Homesick Alien, al zijn de beats in de songs van dit album uit 1998 wel iets steviger. Op 25 Frames A Second worden de beats nog iets steviger, maar ook een stuk goedkoper. Deze plaat uit 2004 is de eerste van !distain als duo en de vertrokken Faig en Von Wyschetzki worden node gemist. Vooral ‘America’, dat gebaseerd is op een ronduit lompe beat, is echt een draak van een nummer. Het wat lichtere ‘The City’ is echter ook niet al te best.

Het tot nu toe laatste reguliere album van !distain is Raise The Level, maar helaas weet de band deze albumtitel niet waar te maken. Het rustige ‘Mandragore’ is op zich een aardige song met een mooie melodie, maar het slappe arrangement zorgt ervoor dat ook dit nummer niet weet te overtuigen. Anthology (1992 – 2010) eindigt met een drietal nieuwe songs. Twee hiervan werden gemaakt in samenwerking met Elektrostaub en deze gaan door de redelijk strakke beats wat meer de technokant op. Misschien zijn dit wel de beste tracks op het hele album. Bij Anthology (1992 – 2010) is ook een tweede cd bijgevoegd, met daarop veertien outtakes, demoversies en remixen en bovendien een viertal videoclips. Voor de fans is dit natuurlijk interessant materiaal, maar voor de gemiddelde luisteraar voegt het allemaal weinig toe.

Volgens het persbericht dat bij Anthology (1992 – 2010) wordt meegeleverd valt de muziek van !distain onder het genre Dark Wave, maar wat er precies zo donker is aan deze songs is uw recensent niet helemaal duidelijk. De teksten zijn vaak wel aan de depressieve kant, maar muzikaal gezien is het allemaal licht verteerbaar. Sommige nummers lijken misschien nog wel het meest op een gemiddelde Studio 100 productie.
Recensent:Eric Rijlaarsdam Artiest:Distain Label:Rough Trade Records
Borknagar – Universal

Borknagar - Universal Borknagar is een in 1994 door de Noorse gitarist Øystein Brun opgerichte...

The Hotrats - Turn Ons

The Hot Rats - Turn Ons De Engelse band Supergrass staat er om bekend net wat andere Britpop te maken...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT