RECENSIE: Blue Flamingo - Congo Jazz

Blue Flamingo – Congo Jazz
recensie cijfer 2010-03-16 Na zijn album 78 R.P.M. uit 2008 komt 78-toerenplatenverzamelaar Ziya Ertekin, oftewel Blue Flamingo, nu met zijn tweede album getiteld Congo Jazz. Opnieuw is Ertekin zijn verzameling ingedoken om voor ons de leukste en meest zeldzame exemplaren op te duikelen. Deze heeft hij gebundeld tot drie mixen met verschillende thema’s. Mix is hier overigens een groot woord, de nummers zijn min of meer achter elkaar geplakt. Zelf spreekt Ertekin dan ook van “muzikale reizen”.

Congo Jazz is vernoemd naar de middelste mix op het album. Deze bevat platen uit het Belgisch-Kongo van de jaren ‘30. Hier ontstond onder invloed van de Cubaanse stijlen son en rumba een eigen muziekstijl. Nummers als ‘La Fiesta Cubana’ en ‘Boligne E Gagne’ zijn leuk, maar het beste nummer in deze mix is ‘Canta Del Negro’ van Tchade, Mariola & Oliviera.

Voor Congo Jazz staat een mix die Jungle Crawl heet. Deze bevat een zestal hot jazz jungle exotica platen uit de jaren ’20 en ’30. De nummers gaan allemaal over de jungle, maar het is zeer de vraag of de betreffende zangers en muzikanten deze ook wel eens in het echt gezien hebben. Zo klinkt de zanger van Leon Rene’s Orchestra’s ‘I’m Mister African’ ondanks de titel vrij Amerikaans. Dit eerste en meest zeldzame nummer van Jungle Crawl werd nooit officieel uitgebracht, maar Ertekin stuitte ooit op de masterpersing van deze plaat en zodoende belandde dit leuke nummer toch op deze cd. Het andere hoogtepunt van Jungle Crawl is het nummer ‘Borneo’ van Frankie Trumbauer & His Orchestra.

De laatste mix op Congo Jazz heet That Old Time Religion. Deze mix bevat geen jazztracks, maar een selectie Amerikaanse gospelnummers. Deze muziek was van grote invloed op het ontstaan van de soulmuziek een aantal jaren later. That Old Time Religion is misschien wel de beste mix op Congo Jazz, mede door de leuke titeltrack en Mahalia Jackson’s sterke ‘I’m On My Way To Canaan’. Het meest bijzondere nummer in deze mix is de afsluitende track ‘Hide Me In Thy Bosom’ van Thomas Dorsey. In 1937 scoorde Sister Roseta Tharpein een gospelhit met dit nummer en later werd het door tientallen andere artiesten uitgevoerd. Deze uitvoering van Dorsey, die het liedje schreef, is een demo-uitvoering die destijds direct op een acetaatplaat werd gesneden. Waarschijnlijk is er maar één exemplaar van deze plaat en die bevindt zich in de collectie van Ertekin.

Congo Jazz is een mooi staaltje muzikale archeologie en bovendien bevat het album een aantal prachtige nummers uit lang vervlogen tijden. Niet zo essentieel als sommige van de opnames van Alan Lomax, maar desondanks een echte aanrader.


Eerdere recensies van Blue Flamingo:
- 24-04-2008: 78 R.P.M..
Recensent:Eric Rijlaarsdam Artiest:Blue Flamingo Label:Excelsior Recordings
Mintzkov – Rising Sun, Setting Sun

Mintzkov - Rising Sun, Setting SunDe zon komt op en gaat onder. Elke dag weer. Alsof het niets is. We twijfelen...

Hot Chip – One Life Stand

Hot Chip - One Life Stand De Britten van Hot Chip brengen alweer hun vijfde album in zeven jaar tijd...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT