RECENSIE: Krakow - Monolith

Krakow – Monolith
recensie cijfer 2010-02-13 Krakow is een Noorse band en dient vooral niet verward te worden met het Belgische poprock gezelschap. De band bestaat sinds 2005 en bracht in 2007 een eerst EP uit. De band mocht het voorprogramma verzorgen voor grote namen als Enslaved en Audrey Horne. Voor het debuutalbum Monolith huurde Krakow de Duper studio in Bergen af en nam als producer Ivan Bjørnson mee.

De heren weten op dit voortreffelijke debuut een heerlijke desolate sfeer te creëren. De muziekstijl van Krakow is niet onder één noemer te vangen, maar de band zelf afficheert zich als een dark stoner band. Waar het op neer komt is dat in de muziek van de band elementen uit stoner, postrock, deathmetal en doom samenvoegen en tot een smakelijk geheel weten te mixen. Openingsnummer ‘Coronated King’ is een puur postrock nummer en heeft verwijzing naar een band als Isis en klinkt in de eerste minuut als Callisto. Het slepende ritme, het voor de muziekstijl kenmerkende gitaargeluid en de droevige stem maakt dat de toon gelijk gezet is. Het korte ‘Art Of Motion’ is meer een stoner nummer en klinkt lekker vlot, met een paar heerlijke gitaarsolo’s. ‘Last’ is dan meer een doommetal nummer, compleet met grunt en laag tempo wat halverwege overgaat in een hallucinerende soundscape. Met ‘Lantern ’en ‘Follow’ worden weer wat meer de postrock regionen opgezocht. ‘Oblivious’ laat horen hoe Hawkwind zou klinken met een gruntende zanger. Hoogtepunt is het bijna twaalf minuten durende titelnummer. Dit slotstuk van het album begint rustig met een stukje dat wel heel erg lijkt op het begin van ‘The Dreadful Hours’ van My Dying Bride. Het nummer sleept zich tergend traag voort, voert je mee in een soort hallucinerende trance, waarna je er na twaalf minuten achterkomt dat de cd is afgelopen en je in vertwijfeling de repeat knop weer opzoekt om weer snel in de sfeer te komen.

Monolith is geen hapklare brok, maar een album dat je even de tijd moet geven. Zodra het kwartje valt ontvouwt zich een mooi album van een band waar veel toekomst in zit. Voor liefhebbers van eerder genoemde bands is dit een plaat die blind aangeschaft kan worden.
Recensent:Jan Didden Artiest:Krakow Label:Freebird Records
[Bomb the Bass] – [Back to Light]

Bomb the Bass - Back to LightTim Simenon is een producer die al sinds geruime tijd mee gaat. Van het...

Hellfueled – Emission Of Sins

Hellfueled - Emission of Sins Alsof je naar een nieuw Ozzy Osbourne album luistert, is de eerste gedachte...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT