RECENSIE: Engel (NL) - Geen Weg Terug

Engel – Geen Weg Terug
recensie cijfer 2009-12-07 Eind vorig jaar deed ik een ontdekking op nederhopgebied: Engel. De rapper uit Hoorn bracht toen de plaat Engelland uit en ik was aangenaam verrast door de frisse sound, vette beats en oprechte teksten. De opvolger van die plaat is net een maand uit en Engel weet dat er Geen Weg Terug is. Wederom komt hij met een erg muzikaal album en weet hij met humor alledaagse ervaringen met de luisteraar te delen.

Engel reprezent ‘Nog Steeds’ en dat laat hij horen in de openingstrack. Een catchy refrein, funky bassloopje en een goede portie blazers. In ‘Op Een Dag’ schrijft Engel over zijn grote liefde. De tekst is op meerdere manieren te interpreteren. Engel speelt met woorden en formuleringen zoals het een goed tekstschrijver betaamt. Hoe zijn schrijfproces eruit ziet legt hij vervolgens samen met Just uit in in ‘Kalm Aan’. Een van de leukste tracks van de plaat. Zoals mijn vader altijd al tegen me zei: “schrijven is schrappen”.

Ook serieuzere onderwerpen schuwt Engel niet. In ‘1 Van Ons’ filosofeert hij over godsdienst en de gevolgen voor de(on)gelovige als er iets of niets is. “Misschien heb je gelijk, zet me dan +1 op de gastenlijst!”. Een goede dosis humor en onder begeleiding van een beat met een fijn stukje gitaarspel. In ‘Passie’ stelt Engel zich vraag die alle dedicated muziekliefhebbers zich stellen: waar is de passie?! Een erg coole beat en goed om te horen dat de passie bij Engel in ieder geval aanwezig is.

Dan is het tijd voor een latin beat en laat Engel horen dat hij net zo kan swingen als Cypress Hill en Delinquent Habits. ‘Het Gaat Goed’ staat bol van de heerlijke latin blazers en na het horen van de lyrics kun je de hele wereld aan. Dit is ook wel nodig omdat er daarna wat moeilijkere stof verwerkt moet worden. ‘Laatste Gedachten’ heeft een erg donkere beat en titel en tekst behoeft geen uitleg en hoewel ‘Dezelfde Shit’ een grappige tekst heeft, is de track niet echt opbeurend. Wat zwaardere tracks, maar allebei steengoed.

Net zoals op voorgaande platen behoudt Engel de oldschool boom bap sound, maar voegt hij onder andere piano’s, akkoestische gitaren en blazers toe. Geen Weg Terug heeft daardoor een erg aangename sound en verveelt geen moment. Aan die sound dragen ook de stem en flow van Engel bij. Hij heeft een erg toegangkelijk geluid en het plezier dat hij aan muziek beleeft is daar in terug te horen. Hij heeft echt wat de vertellen en doet dit met humor en verve. Scoren die plaat en check hem live zodra hij in de buurt is.


Eerdere recensies van Engel:
- 17-12-2008: Engelland.
Recensent:Rogier Bennink Artiest:Engel (NL) Label:Eigen Beheer
Jason Mraz – Beautiful Mess  - Live On Earth

Jason Mraz - Beautiful MessVan straatmuzikant tot miljoenen albums verkopende beroemdheid. Het is zo’n...

Joss Stone – Colour Me Free

Joss Stone - Colour me Free Op haar vorige album, Introducing Joss Stone , liet de Engelse soulzangeres...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT