RECENSIE: Okieson - Cupboard Full of Things

Okieson – Cupboard Full Of Things
recensie cijfer 2009-10-28 De nieuwe plaat van het Nederlandse Okieson is zeker geen slechte worp. Maar de timing waarop Cupboard Full Of Things hier op de deurmat ploft kon beter; voor de band althans. De nieuwe, niet mis te verstane, Castanets staat hier immers al een tijdje heftig op repeat en legt feilloos de kleine gebreken van Okieson’s tweede worp bloot.

Waar Castanets op eigen, spannende, meeslepende, overtuigende en verslavende wijze de grenzen van de americana, de country noir of hoe je het ook noemen wilt opzoekt, kleurt Okieson net iets te braaf binnen de lijntjes. Daarbij komt dat de band hier en daar ook niet helemaal los weet te komen van de referenties naar onder meer Lambchop, Calexico en Drive-By Truckers en de vocalen heel af en toe iets geforceerds met zich mee brengen. Tja, en dan wil de aandacht tijdens het luisteren wel eens verslappen en is een volledig album net iets te veel van het goede.

Bovenstaande neemt echter niet weg dat Cupboard Full Of Things grotendeels een vakkundig in elkaar gedraaide plaat is. Met opener ‘Fix Me Up’ en in haar kielzog ‘Small House’, ‘Trees’ en Sittin’ In The Sun’ en verderop het trio ‘Good Friend’, ‘Great Coverup’ en ‘Alienation’ zet de band best een aangenaam melancholische sfeer neer die als ‘on the porch’ achtergrondmuziek zeker niet misstaat.

En als ze hun internationale contacten een beetje slim uitspelen, productioneel kregen ze immers medewerking van Mark Nevers (o.a. Bonnie Prince Billy en Andrew Bird) en muzikaal is er inbreng van Calexico’s Paul Niehaus en Lambchop’s Tony Craw, dan zijn de veranda’s buiten Nederland ook nog eens binnen handbereik. Het is Okieson, ondanks de hier genoemde kanttekeningen, absoluut gegund.
Recensent:Cyrille Bloemers Artiest:Okieson Label:Eigen Beheer
Anneke Van Giersbergen & Agua De Annique – In Your Room

Anneke van Giersbergen - In Your RoomAlweer een release van Anneke van Giersbergen, de vierde sinds haar vertrek...

Knight Area – Realm Of Shadows

Knight Area - Realm of Shadows Knight Area is een Nederlandse symfonische rockband, ontstaan uit een...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT