RECENSIE: Athlete - Beyond the Neighbourhood

Athlete - Beyond the Neighbourhood
recensie cijfer 2007-09-27 Op 28 mei 2006 verzamelden de vier leden van Athlete zich in de studio die ze kortgeleden zelf gebouwd hadden. Ze pakten hun instrumenten, haalden diep adem en drukten de Opname knop in. Negen maanden later, in februari 2007 drukten ze op Stop. De opnames voor Beyond The Neighbourhood waren klaar.

De basis voor Beyond The Neighbourhood werd gelegd tijdens de Amerikaanse tournee na de release van het vorige album Tourist. De band ontdekte het muziekprogramma Reason en met electro-acts als Efterklang en Apparat in de stereo begon de band te experimenteren met de loops, beats en synthesizers die dat programma te bieden heeft. De liefde voor elektronische muziek, die altijd al onderhuids aanwezig was en ook wel sporadisch naar boven kwam in de muziek van Athlete, kreeg nu de volle ruimte. Toen de band weer thuis was, gingen ze niet direct de studio in om een nieuw album op te nemen. In plaats daarvan bouwden ze een eigen studio in de buurt van hun thuisbasis in Deptford, Londen. Toen deze studio klaar was, konden ze beginnen met de opnames voor Beyond The Neighbourhood.

In tegenstelling tot Tourist, dat nogal somber van toon is, is Beyond The Neighbourhood redelijk upbeat. Gitaren spelen een belangrijke rol, bijvoorbeeld in het nummer ‘Hurricane’, een lekkere rocker en van de hoogtepunten van het album. In verband met het vele gebruik van gitaren heeft de band heeft zelfs een extra gitarist aan de live line-up toegevoegd. De hierboven besproken elektronische invloeden zijn wel duidelijk aanwezig, maar overheersen niet. Sommige nummers hebben wel een duidelijke elektronische basis. Dit geldt bijvoorbeeld voor het prachtige ‘Airport Disco’ en het eveneens prachtige ‘Best Not To Think About It’, dat gebaseerd is op een trage hiphop beat. Ook het instrumentale intro ‘In Between 2 States’, dat werd gemaakt op de laptop in de tourbus is duidelijk elektronisch. Bij de meeste nummers is de elektronica echter zeer subtiel in de muziek verweven. Je hoort af en toe geloopte drums en elektronische intermezzo’s of intro’s, maar toch hoor je vooral Athlete.

Athlete heeft met Beyond The Neighbourhood een stap voorwaarts weten te maken zonder de eigen identiteit kwijt te raken. Ook tekstueel gaat de band dieper dan voorheen. Zo handelt het nummer ‘Hurricane’ over zaken als het broeikas effect en de houding van regeringen in de kwestie Irak. Natuurlijk liggen vergelijkingen met Coldplay en met name Elbow voor de hand, maar Athlete voegt genoeg eigen elementen toe om een heel album lang te blijven boeien.
Recensent:Eric Rijlaarsdam Artiest:Athlete Label:Parlophone
Art Brut – It’s A Bit Complicated

Art Brut - It's A Bit ComplicatedAls we de biografie moeten geloven is Art Brut de band rondom de persoon...

Tom Pintens – Tom Pintens

Tom Pintens - Tom Pintens Hij draait al jaren mee in de Belgische muziekwereld. Voorheen speelde hij in...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT