RECENSIE: Vandal X - All Lined Up Against the Wall

Vandal X – All Lined Up Against The Wall
recensie cijfer 2009-07-06 Hey, weer een nieuw album van Vandal X? Nou niet echt. All Lined Up Against The Wall zag eind 2008 in thuisland België al het levenslicht, maar wordt nu via PIAS ook in Nederland gedistribueerd. En terecht. All Lined Up Against The Wall is een release die ook buiten de Belgische landgrenzen gehoord mag worden. Hard, harder, Vandal X!

Het duo Gunther Liket en Bart Timmermans maakt, gewapend met slechts een gitaar en een drumstel, herrie voor tien. Ze combineren op pakkende wijze de energie en directheid van hardcore met het zware en slepende van metal en zijn ook niet vies van een portie vuige noise, kille industrial en ranzige thrash. De productie is vrij groezelig en geheel passend bij de geluidsmuur die uit dit alles ontstaat kotst Timmermans allerhande tekstuele woede vol overgave over ons uit.

“Some people should have never been born!” (‘Don’t Expect Anything More’) is de enige zinsnede uit de teksten die in het cd-boekje is opgenomen en vat de essentie van de plaat eigenlijk wel mooi samen. Wie de band allemaal precies het licht in de ogen niet gunt is niet altijd even makkelijk te verstaan, maar het voelt in ieder geval alsof de heren zich over de ‘juiste’ zaken opwinden. Hoe dan ook, voor de vijand is het maar al te prettig dat Vandal X hun woede op muzikale wijze weet te kanaliseren.

Vanaf de openingstrack ‘All Lined Up’ tot en met de afsluiter ‘Can’t Think Of Anyone’ dendert de band nagenoeg zonder enige rem door. Enkel het korte en noisy ‘Don’t Give A Fuck’ doet het qua tempo wat rustiger aan en vooral de gebruikte ’spoken word’ filmsamples, die af en toe aan een track voorafgaan, gunnen de luisteraar even een korte adempauze. Naast de brute opener ‘All Lined Up’, springt vooral het energieke, naar het einde toe heerlijk ontsporende, ‘Shoulder To Cry On’ in het oog. ‘Toy Machine’, ‘Fuck U2‘ en ‘Killing/Manifest For New World Order’ zijn andere hoogvliegers. Al met al is All Lined Up Against The Wall een degelijke bak agressieve en rauwe herrie waarin voor nuances en subtiliteiten misschien weinig ruimte is, maar waarop het uitstekend afreageren is.
Recensent:Cyrille Bloemers Artiest:Vandal X Label:Vlas Vegas Records
Johnny Jordaan - Bij Ons In De Jordaan

Johnny Jordaan - Bij ons in de Jordaan ‘Bij Ons In De Jordaan is een gedramatiseerde interpretatie, geïnspireerd op...

The Risque – The Risque

The Risque - The Risque Nederlandse poprockbandjes zijn inmiddels niet meer op één hand te tellen....

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT