RECENSIE: Marco Polo - Double Barrel (ft. Torae)

[Marco Polo & Torae] – [Double Barrel]
recensie cijfer 2009-07-03 De Canadese producer Marco Polo heeft samen met rapper Torae uit Brooklyn een ouderwets boombap album gemaakt. Double Barrel is een album gemaakt in de geest van de grote hiphop duo’s. Het is dus ook niet vreemd dat Gang Starr en Pete Rock & CL Smooth een inspiratiebron zijn geweest. Het label waarop de heren Marco Polo en Torae hun album uitbrengen is overigens ook niet zomaar een label. Het is het thuishonk van Boot Camp Clik leden Black Moon, Smif-N-Wessun, Heltah Skeltah en O.G.C. Dit alles zorgt dan ook voor een hoge verwachting.

Gelukkig voldoet het album voldoet perfect aan deze verwachting. Op de hoes staan een stoer poserende Marco Polo en Torae in een soort slooppand. De titel van de cd is voorzien van kogelgaten en het ‘parental advisory’ label is prominent in beeld. Kijk, dat begint mooi! In de intro volgt over een typisch Gang Starr melodietje de mededeling van niemand minder dan de Hiphop legende DJ Premier: ‘als ik mijn naam eraan verbonden heb moet het wel goed zijn.’ Dus wie ben ik dan om hem tegen te durven spreken. Gelukkig hoeft dat ook niet, Marco Polo zou zo in het rijtje van legendarische DJ’s aan kunnen schuiven. Dit zijn nummers zoals ze in de goede oude tijd gemaakt werden. Geen al te rare pingeltjes, gewoon een melodietje met een uiterst vette drum erachter, en dan het geheel voorzien van scratches en quotes van bekende rappers. Zo komen er stukjes voorbij van KRS-One, Busta Rhymes en nog een heel stel andere grote namen. Mooi om op een feest samples te raden, en ook nog eens lekker je nek op te knikken. De twee mannen hebben een goed samenspel en de cd heeft een lekker vol geluid in een echte New York stijl. Om ervoor te zorgen dat Torae niet helemaal in zijn eentje staat zijn er nog wat gasten op komen draven. En ook dit zijn niet de minste namen; Lil’Fame van M.O.P, Guilty Simpson, Masta Ace en Sean Price zullen niet voor zomaar elk hiphop duo op komen draven. En ja, dat zegt inderdaad iets over het niveau van deze cd. Een cd die geen hits bevat, maar wat minstens zo belangrijk is: er staan ook geen negatieve uitschieters op. Het niveau is zeldzaam constant. Elk nummer is af, is buitengewoon goed geproduceerd en zou zo op een underground hiphop-feest gedraaid kunnen worden.

Boombap albums als deze worden zeer zelden gemaakt. Geen pretenties, maar gewoon keihard knallen. Heerlijk!
Recensent:Willem Swinkels Artiest:Marco Polo Label:Koch Records
Madison Violet – No Fool For Trying

Madison Violet - No Fool for TryingDe spil van Madison Violet is het duo Brenley MacEachern en Lisa MacIsaac....

Exit on the left – I hope you’re writing this down

Exit On The Left - I Hope You're Writing this Down Exit On The Left is afkomstig uit België. De band begon in 2007 en bracht...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT