RECENSIE: Smutfish - Lawnmower Mind

smutfish-lawnmowermind
2004-11-09 Smutfish? Een grasmaaiende geest? Deze bandnaam en titel klinken ons allen onbekend en ietwat vreemd in de oren. De grote vraag: wie en wat?

Deze verse band uit Den Haag moet hun ‘bekendheidsverspreiding’ vooral hebben van het schoolplein dat ‘het internet’ heet, waar als een lopend vuurtje wordt verteld over hun bestaan (een goed voorbeeld is het interview dat de band had met Altcountry.nl). Het debuut van de vierkoppige Haagse band werd eerst alleen maar verkocht via hun eigen website, maar het gerucht gaat dat de cd binnenkort ook via platenzaken verkrijgbaar zal zijn.
En dat is maar goed ook.

’Lawnmower mind’ is een emotionele en zware plaat waarin singer/songwriter Melle de Boer zichzelf binnenstebuiten keert. Met zijn krachtige, doorleefde stem en teksten die er niet om liegen sleept hij je mee naar de kern van zijn ziel. Daarbij wordt hij versterkt door prachtig en sfeervol gitaarwerk van Dick Zuilhof. Ook zorgt het gebruik van de mandoline, harmonium en banjo voor een mooi effect. De sfeer van dit album doet haast denken aan een Amerikaans tafereel: Gelaarsde mannen met nicotinevingers en wiskey-adem bij een kampvuur, zingend over hun ellende. Gelukkig zijn de mannen van Smutfish geen onverzorgde Amerikanen, maar gewoon een goed stel musici van eigen bodem.

De afwerking is niet je-van-het, maar dat is absoluut niet storend. Zeven van de tien nummers zijn opgenomen in een vakantiehuisje in Brabant, wat zorgt voor een intieme maar tegelijk ook een beklemmende sfeer. Nummers als ‘The old tear factory’ en ‘Limousine song’ blijven lekker hangen. Uitschieters zijn ‘Got to have a drink’, waar de weemoed vanaf druipt, en de titelsong ‘Lawnmower mind’, waarin Melle emotioneel van zich af zingt.
De nummers passen stuk voor stuk prima op deze plaat, erg complex zijn deze echter niet. Maar het rauwe, Texaanse stemgeluid van Melle maakt alles goed! Tell your friends!
Recensent:Karlijn Vermeij Artiest:Smutfish Label:Eigen Beheer
Ulysses-promo2004

Ulysses - Promo 2004Begin 2003 bracht de band Ulysses het album Symbioses uit. Deze werd erg goed...

hydrophobia-theotherside

Hydrophobia - The Other Side Twintig jaar geleden werd Hydrophobia opgericht door gitarist John Rovers en...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT