RECENSIE: Fairyland - Score to a new Beginning

Fairyland – Score To A New Beginning
recensie cijfer 2009-05-21 Wanneer je een band de naam Fairyland geeft moet je niet vreemd opkijken als je het etiket sprookjesmetal opgeplakt krijgt. De band ging overigens eerder al gebukt onder de namen Fantasia en Fantasy. In de zwaar aangezette symfonische metal van de band vechten toetsen, zang en de overige instrumenten om de meeste aandacht, waardoor het kenmerkende bombastische geluid van deze stijl ontstaat.

Kernlid van Fairyland is toetsenist Phillipe Giordana die na het voorgaande album zijn complete band opdoekte en met het derde album Score To A New Beginning een doorstart maakt. De Fransman heeft niet meer de moeite genomen om vaste bandleden bij elkaar te zoeken maar heeft ervoor gekozen als project te werk te gaan en gebruik te maken van vele gasten. Zo valt het een beetje te vergelijken met een project als Avantasia.

De gasten die door Giordana zijn gevraagd zijn over het algemeen vrij onbekende namen in de metalwereld. Op die manier worden er natuurlijk geen hooggespannen verwachtingen geschapen, zodat het eindproduct alleen maar kan meevallen. Het nieuwe album bevat ook nu weer een verzameling symfonische metal, met een behoorlijk toetsen georiënteerd geluid. De veelvuldig gelaagde zang en koortjes zijn ook weer van de partij. Hoewel alles prima is uitgevoerd, de zang van Marco Sandron (Pathosray) en Georg Neuhauser (Serenity) adequaat klinken en de instrumentbeheersing uitstekend is te noemen, wil de plaat niet volledig boeien. Het vele gelaagde toetsenwerk en de soms zoetsappige uitvoering doen het geheel geen goed. Op die momenten dat het wat pittiger wordt en de gitaar weer eens het hoogste woord krijgt wordt het gelijk een stuk sterker. Ruigere songs als het Nightwish achtige ‘Godsent’ en het snelle ‘At The Gates Of The Morken’ steken dan ook met kop en schouders boven de rest uit. Verder moet nog worden vermeld dat het refrein van ‘Master Of The Waves’ regelrecht van ‘Eat The Unicorn’ van Threshold is gejat.

Dat niet alle projecten een groot succes zijn bewijst Fairyland dat een redelijke plaat in de stijl van Rhapsody en vooral Avantasia heeft uitgebracht. De kans is wel aanwezig dat in de stortvloed van goede releases in deze stijl dit album jammerlijk verzuipt. Fans van Fairyland zullen echter niet teleurgesteld worden en natuurlijk moeten liefhebbers van dit soort metal er zeker een luisterbeurtje aan wagen.
Recensent:Jan Didden Artiest:Fairyland Label:SPV
Sons Of Seasons – Gods Of Vermin

Sons Of Seasons - Gods of Vermin Sons Of Seasons blijkt een heel scala aan muzikanten te bevatten die hun...

The Creepshow – Sell your soul

The Creepshow - Sell Your Soul Het vrolijke lentezonnetje deze maand geeft alle reden tot vrolijk zijn. Weg...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT