RECENSIE: Sarke - Vorunah

Sarke – Vorunah
recensie cijfer 2009-04-06 Het Noorse Sarke is een samenwerkingsverband tussen Sarke en Nocturno Culto. De eerste is vooral bekend om zijn drumwerk bij bands als Khold en Tulus. Nocturno Culto is befaamd als zanger bij de legendarische blackmetal band Darkthrone. Onder de naam van Sarke is de debuutplaat Vorunah opgenomen.

Verwacht geen snijdende blackmetal zoals de heren in hun eigen bands plegen te maken, maar zie het album meer als een eerbetoon aan oude blackmetal zoals die in de jaren tachtig opgang maakte. De muziek die de heren voortbrengen klinkt op het eerste gehoor wat eenvoudig en neigt wat naar het geluid van bands als Bathory, Venom en Celtic Frost. Daarbij wordt door Nocturno Culto niet een blackmetal krijs gebruikt, maar gromt hij meer zoals bij die oude bands gebruikelijk was. Overigens zingt de man goed verstaanbaar. Ook het wat ondergeproduceerde geluid neigt inderdaad wat naar de jaren tachtig producties zonder de hedendaagse tijd uit het oog te verliezen. Het gebruik van keyboards en Piano bijvoorbeeld, geeft de muziek een duistere lading mee en wordt soms op dezelfde manier gebruikt als bij Sarke’s eigen band Tulus. Niet toevallig omdat Anders Hunstad, die als live keyboard speler wordt gebuikt, toetsenist bij die band is. Mooi voorbeeld hiervan is het titelnummer waar een Celtic Frost achtige riff wordt afgewisseld met fraai invallend toetsenwerk. De keyboards worden overigens met mate gebruikt zodat Vorunah vooral een gitaarplaat is. Wel worden vaak dezelfde akkoorden gebruikt waardoor de muziek soms wat eenvormig overkomt. Tekstueel is het allemaal geen vrolijkheid wat de heer Culto in de microfoon spuugt. Luister maar naar het mooie ‘Old’ waar het oud zijn en bijna doodgaan wordt bezongen. Het rustige en naar de doommetal neigende ‘Cult Ritual’ is enigszins langdradig en vergt wat tijd. Ook ’13 Candles’ is een heus doommetal nummer met een klassiek aandoend piano intro, koorzang en neigt muzikaal wat naar Tiamat. Dit is absoluut het beste nummer op het album. In het afsluitende en snelle ‘Dead Universe’ volgt dan toch nog die uitbarsting die laat horen waar de roots van de heren liggen.

Vorunah is helemaal geen slecht album maar zal niet meer dan een briesje doen opwaaien in metalland. Typisch een album waar je geen buil aan kunt vallen en dat prima wegluistert terwijl je met allerlei andere zaken bezig bent.
Recensent:Jan Didden Artiest:Sarke Label:Indie Recordings
Mando Diao - Give me Fire!

Mando Diao - Give me Fire!Bjorn Dixgård, leadzanger en naamgever van Mando Diao kreeg in zijn droom...

Sophie Hunger – Monday’s Ghost

Sophie Hunger - Monday's Ghost De Zwitserse Sophie Hunger is geboren in Bern. Als dochter van een...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT