RECENSIE: Ratz - Voor Jou

Ratz - Voor Jou
recensie cijfer 2009-03-24 Naar eigen omschrijving maakt het uit Tilburg afkomstige Ratz ‘ongecompliceerde vette rock 'n roll met Nederlandstalige teksten’. En inderdaad klinkt Ratz behoorlijk ongecompliceerd. Dit jaar heeft de band haar eerste echte volwaardige cd uitgegeven sinds haar oprichting in 2004, wat overigens niet wil zeggen dat de band stilgezeten heeft de afgelopen vijf jaar. Menig zaal in het zuiden des lands werd bezocht door Ratz.

De Nederlandse teksten zijn in het begin even wennen, maar je leert ze waarderen. Nummer 2 op de cd, ‘Liever dan jij’ blijkt dan ook direct raak. Qua klap in je gezicht dan. “Patty Brard, die snuifsnol is saai” klinkt het door de speakers. “En als ik haar zie op tv dan moet ik er van kotsen”. De muziek is zo terug te herleiden naar AC/DC, maar het bekt toch allemaal net even anders dan ‘Whole lotta Rosy’. Ratz zingt graag over exen en het hebben van veel vrouwen. ‘Ex’ geeft een veeg uit de pan aan een ex. Ze stinkt, is dik en wil graag terugkomen. ‘Sigaret’ bezingt de ideale vrouw: ze is niet zoet, voorspelbaar of trouw, maar heeft wel naaldhakken aan. Ja, ze kunnen er wat van daar in Tilburg.

Een voordeel van al die Nederlandse teksten is, dat ik er wel wijs uit kan worden wat de band bedoelt. Het nadeel is, dat ik niet per sé wijs had willen worden uit wat de band had bedoeld. Toch is het wel een grappig initiatief om het allemaal gewoon op z’n Nederlands te doen. Alleen al daarvoor moet je deze cd belonen. Toch is het voor mij te ongecompliceerd.
Recensent:Erik Oudman Artiest:Ratz Label:Eigen Beheer
Hatebreed – Live Dominance

Hatebreed - Live Dominance Hatebreed timmert al sinds 1994 aan de weg. De Amerikaanse band smeedt...

Pure Reason Revolution – Amor Vincit Omnia

Pure Reason Revolution - Amor Vincit Omnia Het Britse Pure Reason Revolution werd in Engeland al kort na het uitkomen...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT