RECENSIE: Buraka Som Sistema - Black Diamond

Buraka Som Sistema – Black Diamond
recensie cijfer 2009-01-29 Waar 'Kuduro' officieel een Angoleese muzieksoort is, is het juist het Portugese driemans soundsystem Buraka Som Sistema die bezig zijn de wereldwijde ambassadeurs van het genre te worden. Met de sterk versnelde versies van Caribische muziekstijlen als soca, latin & reggaeton zal de kuduro ongetwijfeld binnen de kortste keren ook de Nederlandse dansvloeren veroveren. Het debuutalbum Black Diamond is in ieder geval sterk genoeg om deze hype in gang te kunnen zetten.

De openingstrack ‘Luanda/Lisboa’ geeft meteen aan dat Buraka Som Sistema zich niet enkel beperkt tot het officiële kuduro maar het mixt met de meer westerse techno. De harde beats, swingend gemaakt met verscheidene Afrikaanse en Caribische deuntjes en refreintjes zorgen ervoor dat al vanaf de eerste track de Black Diamond cd je huiskamer inknalt. Het hoge tempo en dito kwaliteitsgehalte blijft in verdere nummers makkelijk overeind. Of het nou gaat om de samensmelting van twee werelden op ‘Sound Of Kudoro’ met M.I.A. als westerse vertegenwoordiging en enkele Angolese artiesten als de kudoro vertegenwoordiging. Vooral de vlijmscherpe, mannelijke rap op deze track maakt veel indruk. Van enkele van deze Angolese gastartiesten kunnen we in de toekomst nog veel verwachten.

En zo switcht de cd in razend tempo langs vele muziekstijlen, waar ‘Sound Of Kudoro’ nog sterk doet denken aan een Jamaicaanse riddim, doet het latere ‘Kurum’ je sterk denken aan het in Nederland zo populaire bubbling. Meest verrassend is nog wel ‘General’. Het nummer begint met een sterk aan Manu Chao denkend rustig gitaardeuntje en wordt geleidelijk aan opgebouwd totdat het halverwege losbarst in keiharde techno. Buraka Som Sistema weet perfect dit verrassende nummer op te bouwen tot de climax.

Opvallend overheersend thema op het hele album is Afrika. Terwijl Buraka Som Sistema van origine Portugees is krijgen we veel te horen over Afrika. Opvallendste tekst is wel de intro van ‘New Africas’ ; Most of us were not born in Africa, but Africa was born in us . Waarna deze intro overloopt in iets wat bijna een hardcore beat genoemd kan worden.

Buraka Som Sistema heeft een geweldige debuutplaat afgeleverd, nu is het alleen nog afwachten of kuduro europa gaat veroveren. In ieder geval kunnen we deze plaat nu al bijna als een klassieker beschouwen. Deze ware luistersensatie heeft in ieder geval duidelijk gemaakt dat Buraka Som Sistema deze zomer een zeer welkome festival act gaat worden, op de Black Diamond beats kun je het in ieder geval nachten lang volhouden.
Recensent:Karst Jaarsma Artiest:Buraka Som Sistema Label:Fabric Records
Sillo – Ik Accepteer

MC-Sillo - Ik Accepteer Sillo is een momenteel 18 jarige rapper uit Almelo. Producer en DJ BBH en...

Malcolm Holcombe – Gamblin’ House

Malcolm Holcombe - Gamblin' House Malcolm Holcombe is zeker ook in Nederland een redelijk bekende naam in de...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT