RECENSIE: Grave Digger - Ballads of a Hangman

Grave Digger – Ballads Of A Hangman
recensie cijfer 2009-01-16 Wanneer je aan Duitsland en power metal denkt, schieten je gelijk de namen van bands als Helloween, Primal Fear, Gamma Ray en Edguy te binnen. Het eveneens Duitse Grave Digger ligt weliswaar wat minder voor de hand, toch is de band zo ongeveer de grondlegger van het bij onze oosterburen immens populaire subgenre. Grave Digger is al sinds 1980 actief en bracht in de jaren tachtig een aantal albums uit voordat in 1987 de instrumenten tijdelijk aan de wilgen werden gehangen. In 1991 besloot zanger Chris Boltendahl de band nieuw leven in te blazen met een aantal nieuwe muzikanten. Sinds die heroprichting versleet Grave Digger een heel leger aan muzikanten waarbij Boltendahl de enige stabiele factor in de band bleek. Voor de muziek maakte al het gewissel weinig uit zodat er een heel rijtje albums van constante kwaliteit uitgebracht werden. Muzikaal bleef de band altijd trouw aan haar conservatieve power metal en was niet te betrappen op enige vernieuwingsdrang. Omdat ook de fans daar ook niet op zitten te wachten is het nieuwe album Ballads Of A Hangman weer veel van hetzelfde.

Op de uitvoering valt wederom weinig aan te merken, strakke power metal met kop en staart voeren de boventoon. De nummers klinken krachtig en zijn stevig in de jaren tachtig geworteld met hier en daar wat thrashmetal invloeden. Eventuele vrolijkheid wordt door de wat grommende stem van Boltendahl direct de kop ingedrukt. Teksten en artwork passen helemaal bij de muziek en zijn wel wat clichématig. Ondanks alle vooroordelen heeft de muziek van Grave Digger wel iets. Voor je het in de gaten hebt zit je catchy nummers als ‘The Gallows Pole’, en het Iron Maiden achtige ‘Grave Of The Addicted’ mee te brullen. Ook de verplichte semi-ballad ontbreekt niet en is in de vorm van ‘Lonely The Innocence Dies’ meer dan de moeite waard. Dit nummer is het hoogtepunt van het album en doet in de verte wat denken aan de semiballads waar Metal Church in de jaren tachtig het patent op had.

Ballads Of A Hangman brengt niets nieuws maar is een prima uitgevoerd power metal album door een band die het kunstje goed beheerst. Waarschijnlijk zal over twintig jaar de muziek van Grave Digger nog hetzelfde klinken. In Duitsland zal men wederom smullen van dit nieuwe album en gaat Grave Digger natuurlijk weer goede verkoopcijfers halen. Het is ze van harte gegund.
Recensent:Jan Didden Artiest:Grave Digger Label:Napalm Records
Iron Fire – To The Grave

Iron Fire - To the GraveDat je voor een stevige pot power metal in Noord Europa moet zijn, kan als...

Eldritch – Livequake

Eldritch - Livequake Al sinds het begin van de jaren ’90 werken de heren van het Italiaanse...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT