RECENSIE: Eldritch - Livequake

Eldritch – Livequake
recensie cijfer 2009-02-03 Al sinds het begin van de jaren ’90 werken de heren van het Italiaanse Eldritch hard aan hun reputatie van grootste power metal sensatie van Italië. Na de debuutplaat Seeds of Rage (1995) werd de weg omhoog ingezet en zo stonden ze twee jaar later voor 10.000 fans op het Gods of Metal Festival. Het schijnt dat het succes echter redelijk binnen de Italiaanse landsgrenzen is gebleven. Inmiddels heeft de band al zeven albums op haar naam staan. Op Livequake staan de beste tracks uit hun oeuvre, opgenomen tijdens een show in de Music Street Live Club in Pisa op 22 maart 2008. Cd één beslaat werk van de laatste vier platen, cd twee bevat werk van de eerste drie platen. In totaal 24 nummers. Daarnaast bevat dit mooie digipak ook nog een ltd. dvd. Deze zat helaas niet bij het recensie materiaal en zal dus ook buiten beschouwing worden gelaten.

Het persbericht van het label van Eldritch spreekt over melodic power/techno thrash. Dit klinkt als een mokerharde combinatie, die echter helemaal verkeerd uit kan pakken. Dit is gelukkig niet het geval. Goed is te horen dat de band in de loop van de jaren steeds meer de zijn afgeweken van de power metal en meer de hardere, thrashy kant op zijn gegaan. Desalniettemin blijft het element van melodie die rode draad.

De eerste cd heeft een wat lang intro, maar daarop volgen onder andere 'Why?' en 'The Deep Sleep'. Deze tracks bevatten alles waar Eldritch voor staat: harde riffs, geweldige solo’s en melodie. Daarnaast draagt zanger Terence Holler zeker bij aan de eigen sound van de band. Hij zingt niet de hele plaat strak, maar over het algemeen komt zijn stem goed uit de verf. Hij heeft een eigen sound en invloeden uit verschillende metal genres zijn hoorbaar. Dit geldt eigenlijk voor de hele sound van de band. Nu hoor je echter alles verwerkt in één combinatie. En deze combinatie voeren ze erg degelijk uit.

De tweede cd bevat het oudere werk van de band. Hierop staat ook erg hard spul, maar hier is de band nog echt in hun power metal tijdperk. Holler zingt meer zoals dat in het genre verwacht wordt. Daarnaast wordt keyboard-speler Oleg Smirnoff er met de haren bijgesleept om zijn bijdrage aan de power sound te doen. Dit werk is ook redelijk aan de progressieve kant en klinkt af en toe wat te chaotisch en druk.

Livequake is een erg goede live-registratie. De opnames zijn van prima kwaliteit, je hoort af en toe de fans en het geeft een goed overizcht van het werk van de band. Niet alleen voor de fans een prachtig verzamelwerkje, maar ook voor iemand die onbekend is met de band een perfecte introductie. Met name het hardere en nieuwere werk op de eerste cd zijn erg goed.
Recensent:Rogier Bennink Artiest:Eldritch Label:Limb Music
Grave Digger – Ballads Of A Hangman

Grave Digger - Ballads of a HangmanWanneer je aan Duitsland en power metal denkt, schieten je gelijk de namen...

The Eternal – Kartika

The Eternal - Kartinka Australië is niet direct het eerste land waar je aan denkt bij gothic metal....

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT