RECENSIE: Kivimetsän Druidi - Betrayal, Justice, Revenge

Kivimetsän Druidi – Betrayal, Justice, Revenge
recensie cijfer 2010-05-03 Kivimetsän Druidi is na haar debuutplaat uit 2008 behoorlijk aan het touren geslagen. Maar liefst 140 optredens heeft de band de afgelopen twee jaar gedaan.
In die tijd heeft het zestal ook nog de tijd gevonden om songs te schrijven voor de nieuwe plaat die Betrayal, Justice, Revenge heet. Voor wie het niet weet: Kivimetsän Druidi is een Finse folkmetal band die haar inspiratie uit de oude sages haalt en in haar muziek gebruik maakt van een zanger (Joni) en een zangeres (Leeni-Maria).

Waar het debuut Shadowheart nogal leed aan een tekort aan kwaliteit, daar haalt de nieuwe plaat een ruime voldoende. De composities zijn beter en het zangwerk is sterker in vergelijking met het debuut. Het vele optreden heeft duidelijk haar weerslag op de band. Nog steeds zingt Leeni-Maria behoorlijk veel, maar haar zang is vaster en neigt soms zelfs naar die van Tarja Turunen. Het folkelement, wat op het eerste album veelvuldig aanwezig was, is wat meer naar de achtergrond geschoven ten faveure van een meer symfonisch geluid. Het past prima bij de band.

Na het instrumentale intro barst de band los met het weergaloos mooie ‘Aesis Lilim’. Het nummer heeft een lekker hakkende riff en wordt door Leeni-Maria geweldig gezongen. Net als op het debuut is het eerst nummer gelijk het beste, maar gelukkig zakt het daarna nooit meer helemaal in. Ook ‘Seawitch And The Sorcerer neigt behoorlijk naar Nightwish al ligt de snelheid een heel stukje hoger. Daarbij zorgt de grunt voor een lekker agressief tintje. In ‘Manalan Vartija’ is het folkelement wat meer aanwezig evenals in het onuitspreekbare ‘Tuoppein’nostelulaula’, waarin de band erg op Turisas lijkt. Het daaropvolgende ‘Chant Of The Winged One’ maakt dan helaas weinig indruk, maar het loodzware ‘Of Betrayal’ maakt veel goed. Hierin een mooie hoofdrol voor de grunt van Joni, die overigens ook gitarist is.

Kivimetsän Druidi heft een flinke sprong voorwaarts gemaakt en doet met dit album het zwakke debuut vergeten. Ondanks een paar mindere momenten is deze plaat mogelijk een voorbode voor nog veel mooiere dingen in de toekomst. Hou ze in de gaten.


Eerdere recensies van Kivimetsän Druidi:
- 19-10-2008: Shadowheart.
Recensent:Jan Didden Artiest:Kivimetsän Druidi Label:Century Media
King Me - Them Brawlers

King Me - Them BrawlersElf jaar lang is King Me al de knuffel van de Nederlandse muziekpers. De...

Sick Of It All – Based On A True Story

Sick Of It All - Based on a True Story Elke muziekstijl heeft zijn eigen iconen. Voor de New Yorkse Hardcore Punk is...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT