RECENSIE: Samon Kawamura - Unfold

[Samon Kawamura] – [Unfold]
recensie cijfer 2008-10-29 Samon Kawamurae is een in Duitsland wonende Japanner. Met Unfold levert hij zijn 2e soloalbum af. De cd bevat een intro en een outro met 16 nummers ertussenin. Van deze 16 nummers is precies de helft instrumentaal, de andere helft is inclusief vocalen. Samon is namelijk DJ / producer en rapt in ieder geval op deze cd geen woord zelf.

Over het algemeen zijn instrumentale hiphop cd’s erg sfeervol. Aan de muziek op deze cd is echter te merken dat de samensteller uit Japan komt en in Duitsland woont en werkt. Het belangrijkste kenmerk van de muziek van Kawamura is, dat het me doet denken aan het minimalisme waarmee een Japanner zijn huis inricht. De muziek is heel ingetogen en beleefd, waardoor je er eigenlijk geen aanstoot aan kan nemen. De bassen zijn enorm zacht en worden minimaal gebruikt, ze dreunen nergens eens lekker door. Zelfs de achtergrond geluiden zijn tot een minimum beperkt gebleven. Dit heeft tot gevolg dat het geheel wat monotoon, bijna saai wordt. Samon weet echter wel wat hij doet en hij had blijkbaar al voorzien dat zijn muziek alleen niet genoeg is om de hele cd te boeien. Hier komt dus de Duitse Grundlichkeit om de hoek kijken, in de vorm van de gastrappers die de muziek van het broodnodige sausje voorzien, welteverstaan. Dit lijkt een uitermate goede synergie, maar er is een belangrijk aspect over het hoofd gezien. Een huis moet niet alleen functioneel zijn, er moet ook sfeer in zitten. En dat is wat er aan deze cd ontbreekt, er is niets wat opvalt, geen “ear-catcher”. Als je geen of weinig vocalen gebruikt moet je de muziek het verhaal laten vertellen, is je muziek te kaal dan moet je meer vocalen gebruiken of mensen met een meer uitgesproken geluid aantrekken.

Hoewel ik over het algemeen erg gecharmeerd ben van instrumentale hiphop is Unfold gewoon niet wat ik me voorstel bij een (semi-) instrumentaal album. Het is te saai en boeit nauwelijks. Zelfs na een flink aantal luistersessies blijft er geen enkel nummer hangen. Niet in positieve zin, maar ook niet in de negatieve zin.
Recensent:Willem Swinkels Artiest:Samon Kawamura Label:Sony Music
Metallica – Death Magnetic

Metallica - Death MagneticEen nieuw album van Metallica is groot nieuws. Zeker als tussen St. Anger...

Donovan – Sunshine Superman – The Journey Of Donovan

Donovan - Sunshine Superman - The Journey of Donovan Donovan zal vooral bij wat oudere rotten meteen een belletje doen rinkelen...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT