RECENSIE: The Real McKenzies - Off the Leash

The Real McKenzies – Off The Leash
recensie cijfer 2008-09-09 De Capitool reisgids van Schotland als luister-cd ondersteund met doedelzakpunk. Zal daar een markt voor zijn? Volgens The Real McKenzies blijkbaar wel. Ze geven met ‘The Ballad Of Greyfriars Bobby’ afkomstig van hun nieuwe album Off The Leash in ieder geval alvast een voorproefje van hoe dat ongeveer kan klinken. Verder is het album overigens weinig informatief, want echt tekstuele hoogvliegers zijn deze sympathieke Canadezen met Schotse wortels niet.

Maar er is an sich natuurlijk helemaal niets mis met een band die zichzelf en anderen ‘slechts’ wil vermaken met een combinatie van strakke punkrock ritmes, traditionele Schotse melodieën en luchtige teksten over drank en vriendschap. Off The Leash is muzikaal gezien echter niet die overdonderende en volledig losgeslagen bende waar je dan op hoopt. “It’s all been done before” zingt zanger Paul McKenzie tijdens ‘Old Becomes New’. En inderdaad, dat klopt. En erger nog, stukken beter ook.

Niet dat het allemaal extreem slecht is of zo. Het eerder genoemde ‘Old Becomes New’ en ‘The Ballad Of Greyfriars Bobby’ en vooral het snelle rock ’n roll nummer ‘Anyone Else’ en opener ‘Chip’ zijn muzikaal zeker te pruimen. Maar vrij vlakke en relatief inwisselbare songs als ‘White Knuckle Ride’, ‘Kings Of Fife’ en ‘My Mangy Hound’ halen het niveau als geheel dan weer ver naar beneden. En de pogingen om wat meer afwisseling in het geluid te brengen (het folky ‘The Maple Trees Remember’, het drinklied ‘Drink Some More’ en het akoestische ‘Guy On Stage’) vallen ook niet helemaal lekker.

Afsluiter ‘Culling The Herd’ laat dan ineens een meer sociaal betrokken band horen. En ook muzikaal maakt dit nummer de dip naar het einde van het album toe weer een beetje goed. Maar een echte knalfuif weet het zevental er niet van te maken.
Recensent:Cyrille Bloemers Artiest:The Real McKenzies Label:Fat Wreck Chords
Lagwagon – I Think My Older Brother Used To Listen To Lagwagon

Lagwagon - I Think my older Brother used to listen to LagwagonNa twintig jaar actief te zijn, doet Lagwagon het momenteel iets rustiger...

Me First And The Gimme Gimmes – Have Another Ball

Me first and the Gimme Gimmes - Have another Ball! Have Another Ball , het zevende album van Me First And The Gimme Gimmes ,...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT