RECENSIE: The Real McKenzies - Westwinds

Cover The Real McKenzies - Westwinds
recensie cijfer 2012-06-02 Het laatste wapenfeit van The Real McKenzies dateert, op een live album na, alweer uit 2008. Off The Leash scoorde bij Festivalinfo niet hoger dan een schamele 2,5 ster. De reden hiervoor was het behoorlijk inwisselbare karakter van het album. En na het beluisteren van het onlangs verschenen Westwinds moeten we helaas concluderen dat deze kritiek nog steeds staat. De Canadezen met Schotse roots lijken op het album zelfs meer aandacht te hebben voor de folk(rock)- invloeden, dan voor de doedelzakpunk die toch eigenlijk zo kenmerkend is voor de band.

Is het daarom een slecht album? Nee, slecht is het allerminst. Het is over het algemeen niet al te moeilijk, maar slecht is het niet. De melancholisch klinkende folk van songs als ‘I Do What I Want’, ‘The Message’ en ‘My Luck Is So Bad’ drukt vooral in het begin een redelijk stempel op het album. Tel hierbij de openingshymne ‘The Tempest’ op, dat grotendeels leunt op doedelzak, samenzang en slechts een drum om de maat aan te geven, en er lijkt maar weinig Keltische punk aanwezig op het album.

Gelukkig laten de heren met ‘Fool`s Road’ horen dat het er zeker wel is. Op een straf ritme wordt de doedelzak een heerlijk ongezonde dosis zinloos geweld aangedaan. Je kijkt zelfs even op als er een gitaarriff op een doedelzak wordt gespeeld. De vurige gitaarsolo zelf is ook niet onprettig. Naarmate het album vordert komt er met ‘My Head Is Filled With Music’,wat in dezelfde lijn ligt als ‘Fool`s Road’ en hoogtepunt ‘Hallowe’en’ nog wat meer van dat bekende geweld voorbij.

Wat over de hele linie wat tegen valt, is de zang. Het is net als bij het niveau van de songs niet slecht, maar het kan beter. Gelukkig gaat het ook daadwerkelijk beter als de heren samen zingen. Dat tonen ze bijvoorbeeld op hun eigen versie van‘Barrett`s Privateers’. Een shantylied, geschreven door Stan Rogers, dat te boek staat als een onofficieel anthem van de Canadese marine. Het resultaat mag er zoals gezegd zijn. Een hoogtepuntje.

Westwinds valt nauwelijks op door de folkrock of de Keltische punk die het bevat. Er is misschien weinig nieuws onder de zon van The Real McKenzies, maar vervelend is het nooit. Westwinds is gewoon een aardig album, niet meer, maar zeker ook niet minder.
Recensent:Ruud de Zwart Artiest:The Real McKenzies Label:Sonic Rendezvous
Cover Hatcham Social - About Girls

Hatcham Social - About Girls Hatcham Social is een Londens gezelschap dat met About Girls hun tweede...

Cover Alabama Shakes - Boys & Girls

Alabama Shakes - Boys & Girls Begin dit jaar maakten we via de single 'Hold On' kennis met Alabama Shakes...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT