RECENSIE: Enslaved - Vertebrae

Enslaved - Vertebrae
recensie cijfer 2008-10-13 Na twee jaar wachten komt de groep Enslaved met slechts acht nummers naar buiten. Het album Vertebrae een erg ingewikkelde groeiplaat met relatief lange nummers, dus dat er slechts acht nummers op het album staan betekent niet dat het een kort album geworden is. Op dit tiende album zet de groep de stijgende lijn voort en de jongens zijn wederom doorgegroeid: van Noorse black metal naar experimentele progressieve metal.

De leden zijn allemaal een jaartje ouder geworden, waardoor het allemaal niet meer zo agressief en snel moet. Er worden psychedelische kanten opgezocht op Vertebrae. Wanneer je dit optelt met het mixwerk door Joe Baressi (Tool, Queens Of The Stone Age) en de mastering van George Marino (Led Zeppelin/Metallica) is dit Vertebrea een schijfje die zeker opgemerkt zal worden. Gelukkig horen we ondanks het nieuwe pad nog altijd het vertrouwde Enslaved-geluid doorschemeren in de nummers. Sterker, op dit album zijn de beste nummers van Enslaved te vinden die ze ooit gemaakt hebben en het album is dan ook duidelijk beter dan voorganger Ruun.

De meningen op het internet en in de persberichten verklappen het al een beetje: Enslaved is terug en sterker dan ooit. De vijf Vikingen zijn namelijk nog lang niet uitgeraasd. De heren zijn ooit begonnen met dank aan (/en hebben hun naam afgeleid van) het legendarische Immortal. Ondertussen hebben ze de landgenoten allang voorbij gespeeld en kunnen we Enslaved zien als de nieuwe leiders van het genre in Noorwegen. Zeventien jaar, tien albums en nog een veel belovende toekomst voorzich.
Recensent:Marcel Kamphuis Artiest:Enslaved Label:Indie Recordings
Rosa Sky – Sweet Surrender

Rosa Sky - Sweet SurrenderHet in eigen beheer uitgebrachte debuut van de americanaformatie Rosa Sky...

Funeral – As The Light Does The Shadow

Funeral - As the Light does the Shadow Dat Noorwegen de bakermat voor extreme metal is, mag als bekend worden...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT