RECENSIE: RZA - As Bobby Digital - Digi Snacks

RZA as Bobby Digital – Digi Snacks
recensie cijfer 2008-07-26 Robert Diggs a.k.a. RZA is vooral bekend van de Wu-Tang Clan en aanverwante rapprojecten. Hiervoor produceerde hij meer dan 800(!) tracks. Ook maakte hij zijn opwachting in verschillende filmproducties. De meest recente rol was ‘Moses Jones’ in de film American Gangster. Digi Snacks is het derde solo album van RZA onder zijn andere alias Bobby Digital. Een alter ego dat als cartoon personage wordt neergezet.

Qua sound lijkt Bobby Digital verder te bouwen op het laatste Wu-Tang album 8 Diagrams. In ‘Long Time Coming’ is de toon voor het album gezet. Het heeft een erg donkere en duistere sound. De plaat vervolgt met de eerste single van het album ‘You Can’t Stop Me Now’. De conversaties in het intro zijn ook typisch Wu-Tang, maar het duurt iets te lang. Bobby Digital wordt in dit nummer bijgestaan door Inspectah Deck. Het nummer heeft een vrij minimale beat en bestaat vooral uit een bas- en gitaarloopje. Erg relaxt.

Ook ‘Booby Trap’ is een erg chille track en in het refrein laat Dexter Wiggle van zich horen. Het doet me denken aan de track ‘Unpredictable’ van het 8 Diagrams album, waarop Wiggle ook te horen is. ‘Don’t Be Afraid’ heeft een beat met een wat hoger tempo, wat een welkome afwisseling is. De volgende track is ‘Good Night’ en dat is zo’n relaxt nummer dat je zo wegdommelt. Dat geldt eigenlijk voor de hele plaat. Zoals Bobby Digital zelf zegt: “This is definitely a weed smokers’album”.

De beats zijn niet alledaags. Hij blijft op het juiste pad en stapt niet zoals velen vandaag de dag in de val door ‘top 40’ beats te produceren, die vaak geen enkel raakvlak meer hebben met echte hiphop. Zijn beats zijn modern en hij heeft een eigen stijl, doch het blijven echte hiphopbeats. Daarbij heeft hij een uitstekende keus van samples en gastartiesten. Zoals de keus voor Monk en Thea van Seijen bij het nummer ‘Drama’. Dit is echt een meesterlijke track.

Door zijn de erg chille stem, goede flow, zijn geweldige productie skills en goede keus voor gastartiesten, weet RZA as Bobby Digital wederom een erg coole hiphop plaat af te leveren. Vond je 8 Diagrams goed te pruimen, dan zal Digi Snacks je zeker ook kunnen bekoren. De Europese versie van het album bevat nog twee bonus tracks. Waarvan ‘Glorious Days’ een welbekende ‘roffel’-beat heeft en met ‘Insomnia’ heeft de plaat een perfecte afsluiter. Hiphop in zijn puurste vorm.
Recensent:Rogier Bennink Artiest:RZA Label:Bodog Music
Primal Scream – Beautiful Future

Primal Scream - Beautiful FutureHoewel ze het er zondermeer aardig van af brachten, leek de ideeënbus na...

Deo Volente – Jutten, Gedachten Over Zee..

Deo Volente - Jutten, gedachten over zee.. Is het Guus Meeuwis, Abel of toch een verkouden Thomas Acda? Nee, het is Deo...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT