RECENSIE: The Herbaliser - Same as it never was

The Herbaliser – Same As It Never Was
recensie cijfer 2008-09-02 In de vroege jaren ’90 kwam het duo Jake Wherry en Ollie Teeba, beiden afkomstig uit West Londen, erachter dat ze een gezamenlijke liefde hadden voor hiphop, funk en jazz. Ze besloten samen muziek te gaan maken. Het begon met wat sample werk, maar het groeide al snel uit toch een volledige live-band met verschillende gast artiesten. Dit collectief kreeg de naam The Herbaliser en Same As It Never Was is het negende album in dertien jaar tijd. De nadruk ligt op soul, r&b en hiphop, maar ook de nodige portie funk is aanwezig. De soul invloeden komen vooral door de vocalen van zangeres Jessica Darling, die in het merendeel van de nummers van zich laat horen.

Dit doet ze voor het eerst in het nummer ‘On Your Knees’. Ze wordt begeleid door een erg funky gitaarrifje en een fijn basloopje. Het nummer is een beetje teveel van hetzelfde en de soulstijl zang van Darling trek ik voor geen meter, maar dat is meer een kwestie van smaak. Gelukkig weet ‘Just Won’t Stop’ me weer positief te stemmen. Een relaxte hiphop track waarin de zang achterwege wordt gelaten en MC Yungun de raps voor zijn rekening neemt. Na een instrumentale track, een afwisseling die vaker terug komt op de plaat, laat Darling weer van zich horen in ‘Can’t Help This Feeling’. De blazers, die op de plaat sowieso een centrale rol in nemen, zorgen voor een funky begeleiding. Een chille track, maar wederom kan de zang mij niet boeien.

‘Street Karma [A Cautionary Tale]’ is een heel erg prettige hiphoptrack. Een minimale beat waarin in een panfluit en een heerlijk basloopje de toon zetten. De rustige stem van Jean Grae maakt het helemaal af. ‘You’re Not All That’ is een van de weinige nummers met Darling die mij wel tot het einde kan boeien. Hoogtepunt van de plaat is ‘Game Set & Match’ met rapper More or Less. Een niet alledaagse hiphoptrack waarin een accordeon de begeleiding verzorgt. “I don’t know sports and yet I still score” aldus More or Less.

Al met al zet The Herbaliser wederom een prima plaat neer. Same As It Never Was is zeker geschikt voor de zondagmiddag chill, maar saaiheid ligt op de loer. Funk en soul liefhebbers zullen het waarschijnlijk niet met me eens zijn en zullen lyrisch zijn over de plaat. Zelf had ik er graag wat meer hiphop op teruggehoord.
Recensent:Rogier Bennink Artiest:The Herbaliser Label:!K7 Records
The Zutons – You Can Do Anything

The Zutons - You Can Do AnythingEén van de meest gedraaide nummers van het afgelopen jaar is ongetwijfeld...

Tricky – Knowle West Boy

Tricky - Knowle West Boy Na een aantal nogal lauw ontvangen releases, die bij ondergetekende eigenlijk...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT