RECENSIE: The Music - Strength in Numbers

The Music – Stenght In Numbers
recensie cijfer 2008-08-24 Na de buzz die The Music op wist te bouwen met hun vroege EP’s, waren zij vooral in Groot-Brittannië succesvol met hun daarop volgende albums The Music en Welcome to the North. De band leek opweg naar het mega succes in binnen- en buitenland en werden in 2005 dan ook gevraagd door niemand minder dan U2 om het voorprogramma te verzorgen voor ondermeer hun show in de Amsterdam Arena. Maar waar die andere voorprogramma’s, Keane, Snow Patrol en The Killers inmiddels het succes daadwerkelijk uitgebouwd hebben, bleef het de afgelopen jaren still rondom The Music. Uiteindelijk bleek de oorzaak te liggen in een drugs-, en daarna een alcoholverslaving van zanger/gitarist Robert Harvey. Inmiddels is de band klaar om opnieuw de wereld te bestormen met Strenght in Numbers, dat zo gezien een heuse comeback plaat is.

Voor Strenght in Numbers schakelde de band de hulp in van Flood, bekend van zijn werk met Nine Inch Nails, U2 en Depeche Mode en Paul Hartnoll van Orbital. De electronische saus over het titelnummer ‘Strenght in Numbers’ komt dan ook niet helemaal als een verrassing. ‘The Spike’ volgt dat zelfde principe. Een stuk interessanter en bovendien persoonlijker wordt het bij het beluisteren van ‘Drugs’. Langzaam werkt de band naar het refrein waarin Harvey alle ellende van de afgelopen jaren in zijn stem legt en meesleept met de boodschap: "Drugs in the hands of a dealer, they’re no cure. Drugs in the hands of a doctor, you all want more”. Het heeft wel wat weg van het geluid van Perry Farell van Jane’s Addiction. Dat valt ook op tijdens het refrein van ‘The Left Side’.

‘Fire’ en ‘Get Through’ zijn nummers die vallen in de categorie van de eerste twee nummers; up-tempo met veel stuwende beats en arrangementen. Helaas is er een slechts een klein, maar significant verschil tussen energiek en gehaast. Helaas slaat de schaal in het geval van The Music vaak uit naar het tweede. Bovendien bevast het album vullertjes als ‘Vision’. Kortom, ‘Strenght in Numbers’ is een redelijk geslaagde comeback maar of het veel potten zal breken is de vraag. Misschien kunnen ze U2 nog eens bellen.
Recensent:Nick Augusteijn Artiest:The Music Label:Polydor
Gabriella Cilmi - Lessons to Be Learned

Gabriella Cilmi - Lessons to be LearnedMet dank aan een knap gezichtje en een pakkende single heeft Gabriella Cilmi...

Vinkenoog en Spinvis – Ritmebox

Spinvis - Ritmebox (met Simon Vinkenoog) Laat Erik de Jong alias Spinvis er maar op los knutselen, dat kan hij als...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT