RECENSIE: Radiohead - Com Lag 2plus2isfive

Radiohead - Cum Lag
recensie cijfer 2007-05-09 Nadat kortgeleden de oorspronkelijk alleen in Amerika uitgebrachte EP Airbag/How Am I Driving? van Radiohead een wereldwijde release kreeg, is het nu de beurt aan Com Lag (2plus2isfive). Deze EP, met daarop bijna alle B-kanten van de singles afkomstig van Hail To The Thief, verscheen in 2004 al in Japan, Australië en Canada en nu is hij dus ook hier gewoon in de winkel te koop.

Waar Airbag/How Am I Driving? klinkt als de ontbrekende tweede CD van OK Computer, is Com Lag (2plus2isfive) echt een verzameling losse tracks. Door het verschillende karakter van deze tracks, twee remixes, een live-track, een soort unplugged nummer van Thom Yorke met alleen een piano, een alternatieve versie van een albumtrack en vijf outtakes, klinkt Com Lag (2plus2isfive) eerlijk gezegd een beetje rommelig. Niet dat er iets mis is met de kwaliteit, de meeste nummers zijn zeer de moeite waard. Zo is bijvoorbeeld de Four Tet Remix van ‘Scatterbrain’ (getiteld ‘Sktterbrain’) echt heel goed. Het nummer wordt redelijk intact gelaten en er wordt echt iets aan toegevoegd. Dit in tegenstelling tot ‘Remyxomatosis’ (de Christian Vogel remix van ‘Myxomatosis’) dat eigenlijk gewoon een heel nieuw nummer is met een gesamplede zanglijn.

Ook de alternatieve versie van ‘I Will’ is erg goed. Deze zogenaamde “Los Angeles Version” klinkt wat meer upbeat dan de albumversie. Verder zijn ook de outtakes ‘Gagging Order’, ‘I Am Citizen Insane’ en ‘Where Bluebirds Fly’ zeer de moeite waard. De eerste is een akoestisch nummer, een beetje in de stijl van de derde plaat van Led Zeppelin en de andere twee zijn echte Radiohead tracks in de stijl van Kid A. Ook ‘Fog (Again)’ waar Thom Yorke zichzelf begeleidt op de piano is erg goed. Dit nummer werd opgenomen in een sessie voor de Frans/Duitse zender Arte en is totaal anders dan de originele versie van ‘Fog’ die meer in de stijl van Kid A is.

Op Com Lag (2plus2isfive) is dus genoeg te genieten voor de Radiohead fans maar met name door het rommelige karakter is deze EP net iets minder essentieel dan Airbag/How Am I Driving?.
Recensent:Eric Rijlaarsdam Artiest:Radiohead Label:EMI Music
prince of persia rival sowrds cover

Playstation Portable (PSP) - Prince of Persia: Rival SwordsUbisoft heeft met deze game het zoveelste vervolg gegeven aan de al 17 jaar...

Dolores O'Riordan - Are You

Dolores O'Riordan - Are You Listening? De voormalige frontvrouw van The Cranberries laat na een vier jaar lange...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT