RECENSIE: Spoiler - The Return of King Sonic

Spoiler hoes RoKS
2004-03-26 Onlangs maakte Jan Smeets op de jaarlijkse persconferentie het Pinkpopprogramma bekend. Dat bleek nogal mager bezet te zijn op het gebied van rock en Nederlandse bands. Op de vraag waarom dat zo was antwoordde Smeets dat er op het ogenblik in Nederland geen bands van Pinkpopniveau rondlopen. Hij kon toen natuurlijk ook niet weten hoe de nieuwe Spoiler klinkt want die was er nog niet. Ik weet het inmiddels wel en neem maar van mij aan dat er in ieder geval in Utrecht een band te vinden is die op Pinkpop niet zou misstaan.
De zang doet af en toen denken aan Deep Purple in de Burn-periode. Met een Nederlands accent, dat wel, maar dat nemen we op de koop toe want Jascha van Roij's hardrock strot tilt Spoiler op een duidelijk hoger niveau. Dat wil niet zeggen dat de muziek niet goed in elkaar zit. Integendeel de hardrock met stoner invloeden pakt je meteen en wordt na meerdere luisterbeurten eigenlijk alleen maar beter.
Al vanaf opener Dirty Black Shades, een flinke meebruller, is het lastig het hoofd stil te houden. De meerstemmige refreinen blijven meteen hangen. Dit gecombineerd met prima riffs en een strakke ritmesectie zorgt voor een heerlijk 70-ties rock totaalgeluid met uitstapjes richting speedrock, stoner en zelfs wat poppier invloeden. Ook een ballad ontbreekt niet. Een mooi rustpunt voor de laatste 4 nummers waardoor het eind net wat harder lijkt. Nou ja eind? Ik draai 'm gewoon nog een keer.
8 April 2004 wordt de cd gepresenteerd in Tivoli/De Helling in Utrecht. Misschien dat Jan Smeets daar het Pinkpopprogramma wat kan aanpassen...
Recensent:Raoul Revers Artiest:Spoiler Label:Suburban

MeloManics - ...From the FactoryIn 1999 begonnen de MeloManics met muziek maken, hierbij slechts gebruik...

Album cover Mustasch-Rat Safari

Mustasch - Rat Safari Dat uit Zweden veel rockgeweld komt weten we al een tijdje. Van deathmetal...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT