RECENSIE: Moonspell - Night Eternal

Moonspell – Night Eternal
recensie cijfer 2008-05-03 Het Portugese Moonspell is inmiddels een goede bekende in de metal wereld. De band is al vanaf haar debuutplaat Wolfheart behoorlijk populair. De band, die meestal in de gothic hoek gestopt wordt, weet in haar muziek een prima balans te vinden tussen duistere gothic en black metal. Vaak gaan beide stijlen bij Moonspell hand in hand en zorgen dat hun cd’s immer afwisselend zijn. Alleen hun album Butterfly Effect uit 1999 was afwijkend door het aanmeten van een meer industrial en elektronisch geluid. Met hun voorlaatste cd Memorial wisten ze zowaar diverse album charts onveilig te maken en wonnen zo hier en daar wat awards.

Van Moonspell kan ook gezegd worden dat zij nog geen slecht album hebben gemaakt en dat geldt ook weer voor hun nieuwste boreling: Night eternal. Het achtste studio album alweer. De cd knalt als een komeet uit de startblokken en klinkt op de eerst twee songs ‘At traffic heights’ en ‘Night eternal’ als een heuse black metal band. De twee snoeiharde tracks doen me hierdoor aan Dimmu Borgir denken. Hierna wordt het energieniveau wat teruggeschroefd in ‘Shadowsun’; een volbloed gothic track, ook weer met een hard refrein. Het nummer ‘Scorpion flower’ lijkt mij een perfecte single kandidaat. Dit is een duet tussen zanger Fernando Ribeiro en onze eigen Anneke van Giersbergen. Dit nummer blijft ook direct hangen en sluit prima aan bij de heersende gothic metal trend. In dit nummer laat Fernando zijn grunt even voor wat het is en gebruikt hij zijn donkerbruine stem. Wat mij betreft het hoogtepunt van de cd.

Daarna zakt het songniveau wel iets. Niet dat de nummers slecht zijn maar ze zijn wel wat meer doorsnee en niet veel anders dan wat we al eerder van de band gehoord hebben. Natuurlijk is er nog genoeg moois te beleven en vele bands zouden willen dat ze zulke songs in hun repertoire hadden. Maar van Moonspell verwacht je het hoogst haalbare. Het nummer ‘First light’ is in feite niet veel meer dan een remake van ‘Full moon madness’ van het album Irreligious.

Het geluid is meer dan overdonderend. Dat kan ook niet anders met een producer als Tue Madsen Hij zorgt er overigen wel voor dat het toetsenwerk zeer fraai uitkomt. Night eternal is zeker een geslaagd album. Het komt nog niet in de buurt van door mij gekoesterde albums als Wolfheart en het sublieme The antidote maar is nog altijd beter dan wat de meeste gothic metal acts ons voortoveren. De band is op 27 juni te zien op Graspop in Dessel (België).
Recensent:Jan Didden Artiest:Moonspell Label:SPV
The Undeclinables s/t

Undeclinable Ambuscade - The UndeclinablesAl in 1992 werd de basis gelegd voor de The Undeclinables . In dat jaar...

Grand Island - Boys & brutes

Grand Island - Boys & Brutes Soms gebeurt het, dat je compleet wordt weggeblazen door een album van een...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT