RECENSIE: Edenbridge - MyEarthDream

Edenbridge – My Earth Dream
recensie cijfer 2008-04-08 De Oostenrijkse symfonische metalband Edenbridge heeft een nieuwe cd opgenomen die eind april uitkomt en hiervan heb ik de promo in handen. Nu probeer ik deze nieuwe plaat met als titel My Earth Dream te recenseren maar dat is nog niet eenvoudig. Op de betreffende promo wordt vanaf het vierde nummer een fors aantal keer de muziek weggedraaid en een donkerbruine stem vertelt ons dan waar we naar luisteren. Het is zo irritant dat ik telkens de neiging krijg de cd uit te knallen. Erg jammer, zeker omdat de muziek redelijk de moeite waard is. Ik denk dat men met dit soort acties zijn doel (kopieerbeveiliging) voorbijstreeft en de band eerder gedupeerd wordt dan geholpen. Recensenten die Edenbridge toch al niet zien zitten zullen hun pen nog eens extra in azijn dopen. Uiteindelijk komt de muziek toch wel op internet en ik denk dat een label beter zijn energie kan besteden aan het uitbengen van mooie verpakkingen en speciale uitgaven. Fans kopen de spullen van hun favoriete band toch wel en twijfelaars worden met bijzondere uitgaven mogelijk overgehaald. Tot zover mijn tirade en over naar de muziek waar het allemaal om draait.

My Earth Dream is het zesde studioalbum van Edenbridge. De band is 1998 opgericht door kernleden Lanvall (gitaar, keyboards) en zangeres Sabine Edelsbacher. De kritieken waren vanaf het uitkomen van het debuut Sunrise In Eden regelmatig (niet altijd terecht) vernietigend. Edenbridge werd verweten teveel als Nightwish te willen klinken. En daar kwam nog bij dat de albums ook nog wel eens van wisselende kwaliteit waren. Briljante nummers werden afgewisseld met te zoete ballads en Sabine Edelsbachers stem klonk nog wel eens wat monotoon. Op de nieuwe cd is de stem van Sabine al wel wat gevarieerder. In ‘Remember me’ en ook ‘Shadowplay’ zingt ze wat lager en dat bevalt eigenlijk wel. Dat zou ze vaker moeten doen. Muzikaal tapt Edenbridge uit een steeds steviger vaatje en zijn de composities beter in balans. Kosten nog moeite zijn gespaard om een bombastisch geluid te neer te zetten. Zelfs een compleet 65 koppig orkest werd ingehuurd om het geluid te verfraaien. En het moet gezegd het klinkt allemaal mooi. Hoewel het soms wat veel van het goede wordt. Verdere hoogtepunten zijn het in drie stukjes opgedeelde ‘My earth dream’, ‘Paramount’ en het stevige ‘Adamantine’ met leuke koortjes. Helaas staat in de vorm van ‘Whale rider’ nog wel een draak van een ballad op de cd.

De populariteit van Edenbridge zal door deze cd wel een stukje toenemen hoewel ik niet denk dat ze ooit het niveau van bands als Nightwish en Within Temptation zullen halen. Toch een leuke plaat voor liefhebbers van dit soort muziek. De promo zal ik ieder geval niet meer draaien.
Recensent:Jan Didden Artiest:Edenbridge Label:Napalm Records
Bell X1 – Flock

Bell X1 - FlockIn Ierland kan Bell X1 rekenen op veel bekendheid, daarbuiten zal de...

Gorki – Voor Rijpere Jeugd

Gorki - Voor Rijpere Jeugd Bij onze zuiderburen is Gorki een behoorlijk populaire band, maar in...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT