RECENSIE: Metric - Grow Up and Blow Away

Metric – Grow Up And Blow Away
recensie cijfer 2008-01-18 Momenteel zit Canadese indierockband Metric in de studio om te werken aan hun vierde album, de opvolger van het goed ontvangen Live It Out uit 2005. Sinds de release van dat album is er veel gebeurd met Metric. Zo stonden ze op Coachella, openden ze voor The Rolling Stones in de beroemde Madison Square Garden en toerden ze door Europa en Amerika. Ook bracht zangeres Emily Haines haar tweede soloplaat Knives Don’t Have Your Back uit en vervolgens ging ze uitgebreid op tournee om deze te promoten.

Nu is Live It Out dus alweer ruim twee jaar oud en wordt er hard gewerkt aan nieuw materiaal. Om de pijn van het wachten bij de fans iets te verzachten brengt Grönland Records nu Metric’s debuutalbum Grow Up And Blow Away opnieuw uit. Nou ja, opnieuw is eigenlijk niet helemaal het goede woord. Het album dat in 2001 werd opgenomen is destijds namelijk niet officieel uitgebracht. De band had het album opgenomen voor Restless Records, maar toen dit labeltje werd overgenomen door Rykodisc werd Grow Up And Blow Away op de plank gelegd. Toen de plaat in 2003 nog steeds niet verschenen was en de sound inmiddels behoorlijk veranderd, besloot de band een nieuw album op te nemen, Old World Underground, Where Are You Now?. Hierdoor werd Grow Up And Blow Away uiteindelijk dus helemaal niet uitgebracht. In 2001 werd het echter wel verkocht tijdens concerten en hierdoor was het via peer-to-peer sites gemakkelijk te downloaden. Nu kunnen de fans het album echter ook gewoon aanschaffen.

Ten tijde van Grow Up And Blow Away was Metric nog een tweetal met naast Haines alleen gitarist Jimmy Shaw. Mede hierdoor verschilt de muziek op dit album ook nogal sterk van de indierock die op Live It Out en Old World Underground, Where Are You Now? te horen is. Op Grow Up And Blow Away horen we een meer poppy geluid met soms nogal dominante drum(computer?)partijen. Toch zijn er ook wel veel overeenkomsten met het latere Metric werk, alleen ontbreken de gruizige gitaren grotendeels. Desondanks is Grow Up And Blow Away een goed album met een aantal geweldige songs. Vooral ‘The Twist’, ‘On The Sly’, het op een hiphop-beat leunende ‘Raw Sugar’ en ‘Soft Rock Star’ zijn erg goed. Van dit laatste nummer staat ook nog een remix op het album. Deze versie klinkt wat meer zoals de band tegenwoordig ook klinkt. Deze remix stond uiteraard niet op de originele plaat uit 2001. Naast deze toevoeging zijn nog wat meer veranderingen aan de tracklisting. Er zijn een paar nummers verdwenen en het nummer ‘London Halflife’, oorspronkelijk te vinden op de EP Static Anonimity is toegevoegd. Hierdoor is deze rerelease van Grow Up And Blow Away toch niet echt hetzelfde als het originele album. Een goede en interessante plaat is het echter wel.
Recensent:Eric Rijlaarsdam Artiest:Metric Label:Grönland / Rough Trade
Severe Torture - Sworn Vengeance

Severe Torture - Sworn VengeanceSinds de term Death Metal door Possessed op de muzikale kaart werd gezet in...

Superbutt – Black Soup

Superbutt - Black Soup Afkomstig uit Boedapast kan Superbutt al spreken van een mooie cv. Black...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT